Това заяви снощи полският министър на отбраната Антони Мачеревич. Думите му по полската национална телевизия цитират ТАСС и БТА.
 
"От юридическа гледна точка Германия без съмнение дължи репарации на Полша", каза той.

"Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)", добави Мачеревич.

Отказ без правна стойност

Така министърът призна, че е имало отказ от репарации, но "той никога не е бил уреден от формално-правна гледна точка, а е носил само характер на политически публицистичен акт".

Властите във Варшава и по-рано са споменавали възможността да искат репарации от Германия.

Говорейки по случай 73-та годишнина от Варшавското въстание против нацистките окупатори, министърът на отбраната каза, че първите месеци на въстанието, жестоко потушено от нацистите, са "носили характер на геноцид".

"Това не беше борба с въстаниците, а убийства - дом след дом, жилище след жилище", отбеляза той.

"Германия може само да се опита да смекчи своята вина, да заплати този страшен дълг, който тя има спрямо полския народ. Това е единственото, което те (германците) могат да направят", констатира Мачеревич