От днес районът на гръцката столица Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на Гърция, е под пълна карантина.

Остава в сила изискването гражданите да изпращат SMS при излизане от дома си, с който да регистрират целта на придвижването си.  Полицейски час от понеделник до петък ще е от 21:00 до 05:00 часа, а в събота и неделя вече започва от 18:00 часа.

Маските стават задължителни и на открито. Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Несъществените магазини от търговията на дребно са затворени, могат да работят само с онлайн поръчка и куриер. Магизините с цветя ще са отворени само в предстоящата събота и неделя, 13-14 февруари, поради Свети Валентин, като клиентът ще се уговаря предварително и тогава ще посещава магазина. Мярката е изключение, тъй като цветарите "предварително са поръчали тонове цветя поради специалния ден".

Остават да работят хранителните магазини (супермаркети, хранителни магазини, пекарни и др.), аптеки, зоомагазини. Телекомуникационни магазини ще работят само за плащания на сметки, оптика и ушни устройства ще се пазаруват само с предварително записване.

Снимка: AP/БТА

Спират работа фризьорските и козметичните салони.

В леките автомобили и такситата се разрешава да има до двама пътници освен водача, като изключение се прави за непълнолетни деца и хора, които се нуждаят от помощ.

Снимка: AP/БТА

Фирмите, където е възможно, продължават да работят дистанционно, производствените компании прекратяват работа.

В болниците се допуска по 1 придружаващ човек на пациент. Операциите се ограничават до 80%, с изключение на онкологията, спешните случаи и специализираните болници. Не са разрешени посещения в домове за възрастни хора.

Снимка: AP/БТА

Църкви ще провеждат религиозните си служби без присъствие на хора. Погребения, сватба, кръщене са разрешени при максимум 9 души.

Мерките засега ще са в сила до края на месеца.

Гръцките ресторантьори и собственици на кафенета проведоха символични протести в Атина и други градове вчера, като поискаха повече държавна подкрепа за справяне с въздействието на пандемията COVID-19.

Снимка: AP/БТА

Междувременно в интервю за телевизия Скай гръцкият премиер Кириакос Мицотакис днес отново аргументира влезлите в сила от днес строги ограничителни мерки в област Атика. Мицотакис каза, че те са били необходими, защото епидемиологичните данни са обезпокоителни, а хоспитализациите се увеличават опасно в съчетание с разпространението на мутиралите варианти на коронавируса, които са по-заразни.

Той изрази обаче оптимизъм, че пандемията от коронавирус в страната ще приключи до два месеца. Според Мицотакис до края на март в Гърция ще са направени 1,7 милиона ваксинации, а само до тази събота броят им се очаква да надхвърли 500 хиляди.

"Когато стигнем до Великден, нещата ще са различни", заяви гръцкият премиер. Той допълни, че като се има предвид, че ще започва и пролетта, има увереност, че тогава Гърция ще е оставила зад себе си трудностите на пандемията.

Мицотакис отново повтори, че настоява за въвеждането на сертификат за ваксинация, който ще позволи на пътуващите да не бъдат поставяни под карантина и да не плащат за тестове. Според прогнозата му туристическият сезон в Гърция тази година ще бъде по-добър от миналогодишния, когато бяха реализирани едва 25 процента от очакваните приходи.

Според Мицотакис туристите от Израел, където ваксинирането е напреднало, ще могат да идват в Гърция от края на март, а от април ще пристигат и от Великобритания. "Мисля, че колкото по-бързо напредват с ваксинациите в други страни, ще идват (туристи)", каза премиерът.