В дни на строг локдаун навлиза гръцката столица Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на Гърция. Мерките включват пълно затваряне на всички търговски обекти, затваряне на училищата за 17 дни, строг контрол върху движението на жителите в областта и забрана за напускане на района.

В телевизионно обръщение към нацията тази вечер гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви нови строги мерки за овладяване на ръста на новите случаи на коронавирус в област Атика, съобщават гръцките медии. Мерките ще влязат в сила от четвъртък и ще продължат до 28 февруари, предаде телевизия Скай.

По предложение на комисията от епидемиолози е решено да се прекрати на търговията на дребно от всякакъв вид. Освен това образователните дейности от всички степени ще се провеждат дистанционно, освен образованието на децата със специални нужди, което ще продължи присъствено.

Излизането за спортни упражнения ще бъде разрешено само в близост до дома и без използване на превозно средство.

Мерките ще бъдат конкретизирани от компетентните министри на пресконференция в сряда следобед.

Мицотакис уточни, че през следващите два месеца "ветрилото" на мерките ще се отваря и затваря съобразно с нивото на риск. Гръцкият премиер заяви, че правителството му действа превантивно, защото опасността се появява отново.

В област Атика, където се намира столицата Атина, рязко се покачи през последните дни броят на заразените с Covid-19, както и на хоспитализираните в тежко състояние. Тази ситуация доведе до нови мерки под натиск на гръцките епидемолози.

По-рано през деня здравните власти заявиха, че в страната са регистрирани 1492 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, с което общият им брой началото на пандемията достигна 166 067.