Испанската полиция използва снощи палки срещу група протестиращи хора, някои от които изстреляха сигнални ракети, пред централата на управляващата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) в Мадрид, предаде Ройтерс.

Демонстрантите изразиха недоволство срещу предложения закон за амнистия, свързан с кампанията за независимост на Каталуния.

Сблъсъците доведоха до хаотични сцени на бягащи хора на фона на дим и разхвърляни по улиците контейнери за боклук, се вижда на кадри, заснети в испанската столица.

В протеста се включиха около 4000 души, включително лидерът на крайнодясната партия "Вокс" Сантяго Абаскал. Според съобщения на местни медии е бил задържан най-малко един човек.

Някои от протестиращите са използвали сълзотворен газ, каза обществената телевизия Те Ве Е.

Полицията е разпръснала множеството с гумени куршуми и димни гранати, тъй като някои от демонстрантите бутали преносимите огради, защитаващи централата на социалистическата партия, и хвърляли бутилки по полицията, пише в. "Паис".

Испанската полиция и правителство засега не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар.

Законът за амнистията беше предложен от изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес от ИСРП, който се опитва да състави правителство, след като на изборите през юли не бе излъчен ясен победител. Мярката ще му осигури подкрепата на две каталунски сепаратистки партии за нов негов мандат. Най-високопоставеният бенефициент ще бъде Карлес Пучдемон, който бе начело на неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 година, отбелязва Ройтерс.

Съобщава се, че социалистите са близо до постигане на споразумение в преговорите си с партията на Пучдемон, а предложеният закон бе подложен на жестока критика от консервативни партии и съдии, които обвиняват Санчес, че застрашава върховенството на закона.

Някои от демонстрантите скандираха "Санчес в затвора" и " Пучдемон в затвора", а други държаха плакат с надпис "Испанците имат правото и задължението да защитават Испания".

Протестът беше организиран от местна испанска националистическа организация. По-малки протести се проведоха и в други испански градове като Барселона.

"Да се атакуват офисите на ИСРП означава да се атакува демокрацията и всички които вярват в нея", написа Санчес в социалната платформа "Екс.