Патрулиращ полицай е бил нападнат и изгорен от протестиращи в перуанския регион Пуно, а броят на жертвите на демонстрациите след свалянето на бившия президент Педро Кастильо нарасна на 47, съобщиха местните власти, цитирани от АП.

Според полицейските доклади 29-годишният Хосе Луис Сонко Киспе патрулирал с колега в Хулиака, град близо до границата с Боливия и езерото Титикака, в понеделник вечерта, когато били нападнати от тълпа, която по-късно подпалила автомобила им.

Партньорът на Сонко в патрулния автомобил Роналд Вилясанте Токе е заявил, че мъжете са били "задържани и физически нападнати от около 350 протестиращи".

В резултат на нанесения побой Вилясанте е бил откаран в болница в Лима с множество наранявания по главата. Той заяви, че не е знаел какво се случва с партньора му.

Министър-председателят Алберто Отарола потвърди смъртта на Сонко на заседание на Конгреса, като заяви, че мъжете са били нападнати от протестиращи.

"Полицията е пристигнала на мястото на инцидента и е установила, че единият полицай е бил пребит и вързан, а другият, Луис Сонко Киспе, за съжаление е починал", каза той. "Той е бил изгорен жив в патрулния си автомобил."

Смъртта на полицейския служител се случва след убийството на 17 души в понеделник в Хулиака, когато протестите с искане за незабавни избори се възобновиха в селските райони на страната, които все още са лоялни към Кастильо.

Размириците започнаха след отстраняването и ареста на Кастильо след широко осъждания опит да разпусне Конгреса и да предотврати собствения си импийчмънт.