Около 200 от туристите, блокирани в прочутия перуански археологически комплекс Мачу Пикчу заради протестите, обхванали Перу от около 10 дни, бяха евакуирани оттам, предаде Франс прес.

Евакуацията стана с влак. Туристите бяха транспортирани до град Пискакучо. Там огромен камък обаче блокираше релсите и туристите, повечето от които европейци и северноамериканци, трябваше да слязат от влака и да вървят два километра, за да бъдат натоварени на автобуси по посока на град Куско, където има международно летище.

Кметът на селото близо до Мачу Пикчу - Дарвин Бака, бе заявил пред Франс прес, че в град Куско има блокирани 5000 туристи.

Най-малко 622 туристи, от които 525 чужденци остават блокирани иначе на Мачу Пикчу. Влакът е единственото средство за връщане оттам до град Куско, но линията е блокирана. Летището в Куско поднови работа в петък, като оттам започна евакуацията на туристи.

А онези, които остават на Мачу Пикчу, ще бъдат извозени с четири хуманитарни полета на армията оттам до Куско.

Перу е обхванат от протести, в които загинаха най-малко 19 души и бяха ранени 569 души. Те се разразиха след отстраняването и ареста на президента Педро Кастильо на 7 декември.