Предизвикателствата, които очакват Република Северна Македония и Албания по пътя към ЕС са били обсъдени на срещата снощи в Тирана между лидерите на албанските партии в Северна Македония и премиера на Албания Еди Рама, заяви лидерът на ДСИ Али Ахмети, според когото двете държави имат общо бъдеще, но и общи предизвикателства по пътя към Европейския съюз, съобщават медиите в Република Северна Македония, цитирани от БТА. 

Според Ахмети трябва да бъде предотвратена емиграцията на млади хора от Северна Македония и Албания към европейските държави. Той допълни и че стандартите на двете страни трябва да бъдат хармонизирани с тези на страните от ЕС, а "конституционните промени няма да навредят на македонската идентичност, а ще я укрепят".

Лидерът на Алианса за албанците Арбен Таравари заяви, че няма партия от албанския блок в Северна Македония, която да е против интеграцията на страната в Европейския съюз и те приемат конституционни промени за вписването на българите в основния закон на страната. Лидерът на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи твърди, че освен общото бъдеще на двете страни в ЕС, на срещата не е било обсъждано нищо по-конкретно.

Срещата на лидерите на партиите от албанския блок в Македония беше инициирана от премиера на Албания Еди Рама и на нея присъстваха лидерите на всички политически партии на албанците в страната, с изключение на председателя на опозиционната албанска партия Беса Билал Касами, който заяви, че ще се срещне с Еди Рама, но не желае да седне на една маса с Али Ахмети. Така въпреки че беше поканен, Касами не присъства на срещата.

На фейсбук страницата си Еди Рама публикува снимка от срещата снощи, на която участниците вдигат наздравица за "добра година за албанците, където и да са".