24-годишният Давид Козак, който уби в четвъртък 13 души в Карловския университет в Прага, се е самоубил, когато полицаите са го обградили на покрива на сградата. Това съобщиха на брифинг чешката полиция, цитирана от BBC.

От полицията показаха и кадри от преследването на стрелеца, заснети от боди камера. 

24-годишният стрелец бе намерен мъртъв в сградата на университета, но властите първоначално не обявиха дали се е самоубил или е бил застрелян от полицай.  

Стрелбата бе най-тежкият подобен случай в централноевропейската страна, в която много хора притежават спортно или ловно оръжие, но масовите стрелби са рядкост. Правителството обяви 23 декември за ден на национален траур.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Снимка: БТА/AП

Чешката полиция вече затегна мерките за сигурност около училищата и други публични сгради в цялата страна, а Карловият университет в Прага отмени всички лекции и събития днес, предаде Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан заяви, че е установена самоличността на убитите и сред тях няма чужденци. Сред ранените има двама граждани на Обединените арабски емирства и един на Нидерландия.

"Има 13 жертви на побъркания стрелец и един от убитите е самият той", каза Ракушан пред чешки телевизионен канал, цитиран от БТА. По-рано властите съобщиха за 14 жертви в университета. 

Снимка: БТА/AP, Denes Erdos

"Нямаме информация за конкретна заплаха (...) това е сигнал, че сме тук и сме подготвени", се казва в съобщение на полицията във връзка със затягането на мерките, публикувано в социалната мрежа "Екс".

Властите засега не са предоставили нова информация за състоянието на ранените при атаката хора. Известно е само, че по-тежко пострадалите са оперирани и са в стабилно състояние.

От полицията казаха по-рано, че преди да тръгне за столицата, стрелецът е убил баща си в дома им в покрайнините на Прага.