Полицията в Нидерландия арестува близо 200 души след поредните размирици срещу въведения заради новия коронавирус полицейски час, предаде ДПА.

Най-малко 184 души са арестувани след снощните протести в редица градове, съобщи днес полицията.

Вижте снимки

В Ротердам и Хертогенбош са задържани по около 50 души. В Ротердам са ранени най-малко 10 полицаи при сблъсъци със стотици протестиращи, които замеряли полицията с камъни и фойерверки, обирали магазини и предизвиквали пожари. В Хертогенбош, на около 100 км южно от Амстердам, също имало палежи и мародерства. Направени били и опити да се нападне градската болница.

Около началото на полицейския час в 21 ч. местно време групи от млади хора се събрали в над 10 града. Протестите започнаха през уикенда, а снощи беше третата им поредна нощ на размирици.

Снимка: БТА/AP

Според полицията тези протестиращи са се стремели да влязат в сблъсък с полицаите.

През уикенда властите въведоха полицейски час от 21 ч. до 04.30 ч. - първият в Нидерландия от началото на пандемията. Нарушителите се глобяват.

Правосъдният министър Фердинанд Граперхаус заяви днес, че закононарушителите трябва да бъдат бързо наказани и потвърди, че на този етап полицейският час се запазва.

Снимка: БТА/AP

Финансовият министър Вопке Хукстра също заяви, че правителството няма да се откаже от полицейския час въпреки размириците на хора, които министърът нарече "измет", предаде Франс прес.

"Не се капитулира пред хора, които трошат витрини на магазини. Това не са легитимни протестиращи, а измет", заяви Хукстра, цитиран от държавната агенция АНП.

Снимка: БТА/AP