Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка си на президента Серджо Матарела във вторник, съобщиха от президентския дворец. Решението му е тактическа политическа маневра, която се надява да му позволи да създаде нова коалиция с по-широка подкрепа в парламента. Друг вариант за преодоляване на политическата криза е свикването на предсрочни избори, две години по-рано. 

Решението си да подаде оставка той обяви на сутрешно заседание на кабинета и благодари на министрите за съвместната им работа.

Сега Матарела ще проведе консултации с политическите сили, за да намери изход от създалата се криза. Той обаче поиска от правителството на Конте да продължи да изпълнява текущите задачи. Консултациите с партиите ще започнат утре.

Премиерът Джузепе Конте, който е на поста си от юни 2018 г., се надява президентът Серджо Матарела да му даде мандат да формира ново правителство. Ако това стане, той вероятно ще търси по-широка коалиция и ще добави още петима сенатори.

Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента (в Сената) през миналата седмица, когато центристката партия "Италия Вива", водена от бившия премиер Матео Ренци, напусна управляващата коалиция заради управлението на правителството на кризата с COVID-19 и справянето му с икономическата рецесия. Усилията на Конте да привлече центристки и независими сенатори в редиците на правителството не постигнаха голям успех.

Смята се, че в крайна сметка италианският президент може да възложи мандат на досегашния премиер да състави нов кабинет, който да се ползва с по-голяма подкрепа в парламента, отбелязва Франс прес.

Досега Конте е оглавявал две правителства. Кабинетът "Конте 1" включваше антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", а кабинетът "Конте 2" - отново Движение "Пет звезди", Демократическата партия и Италия Вива, преди партията на Ренци да напусне управляващата коалиция.

Коалиционният му партньор "Пет звезди" го поддържа за негов трети кабинет, така както и от Демократическата партия. Нейният лидер Никола Дзингарети каза по-рано, че се работи за създаване на авторитетно правителство с широка проевропейска парламентарна база с премиер Джузепе Конте като точка на равновесието в този труден момент.

Конте се радва на висок рейтинг на одобрение, след като Италия наложи първия локдаун в Европа миналата пролет, в отговор на нарастващия брой на заразени с Covid-19 и смъртни случаи. Въпреки че няма зад гърба си никаква политическа принадлежност или партия, той остава най-популярният политик в Италия с рейтинг на одобрение над 50%, отбелязва Ройтерс.