В американския град Хюстън в щата Тексас се проведе погребалната церемония на 46-годишния цветнокож Джордж Флойд, който почина по време на проява на насилие при полицейски арест в Минеаполис на 25 май. Смъртта му породи вълна от протести, заляла САЩ и други държави в цял свят.

Погребението бе в Хюстън, защото Флойд е прекарал по-голямата си част от живота си там. После ковчегът с тленните му останки ще бъде положен до майка му в гробището на предградието Пърленд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Църквата, в която се проведе траурната церемония, бе претъпкана с хора, а лично кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей произнесе слово.

Близките на Флойд се прегръщаха и плачеха пред ковчега му. Заупокойната служба бе водена от пасторката Мия Райт, която каза, че иска да отдаде почит на живота на Флойд. На церемонията присъстваше и 6-годишната му дъщеричка Джиана, заедно с майка си Рокси Уошингтън.

Момиченцето на Флойд остана без баща

Снимка: AP/БТА

В пламенна реч племенницата на Флойд призова за промяна на системата, за да бъдат предотвратени бъдещи актове на полицейска бруталност.

"Защо трябва системата да е корумпирана и развалена? Има закони, заради които афроамериканската система се проваля" заяви Бруук Иолямс - "Тези закони трябва да бъдат променени. Моля ви, без повече престъпление от омраза. Някой каза: "Да направим Америка отново велика", но кога изобщо Америка е била велика?", попита тя.

Уилямс заяви още, че чичо й е бил "духовно извисен" активист, който е "привличал хората с думите си".

"Полицаят не чувстваше разкаяние, докато гледаше как душата на чичо ми напуска тялото му. Той молеше и умоляваше много пъти само да стане, но полицаят само натискаше по-силно. Това не е само убийство, а престъпление от омраза", подчерта тя, цитирана от The Hill и "Фокус".

Другият брат на Джордж Флойд - Терънс

Снимка: AP/БТА

По време на церемонията опечалените гледаха видеоизявление от кандидата на американските демократи за президентските избори Джо Байдън.

На семейството е било предадено и знамето на САЩ от името на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която вчера символично коленичи в Конгреса с други депутати демократи, преди да представи предложение за закон, целящ реформиране на полицията в страната.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >> 

На семейството е било предадено и знамето на САЩ от името на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която вчера символично коленичи в Конгреса с други депутати демократи, преди да представи предложение за закон, целящ реформиране на полицията в страната.

В същото време генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за глобална борба срещу расизма и дискриминацията след "убийствената проява на полицейска бруталност срещу Джордж Флойд". В писмо, адресирано до персонала на ООН, той заяви, че позицията на организацията спрямо расизма е кристално ясна - това е бич, който погазва Устава на ООН и вреди на най-съществените ценности на организацията.

Гутериш допълни, че сега превъзходството на разума, толерантността и взаимното уважение в света е поставено драматично под въпрос от национализма, ирационалността, популизма, ксенофобията, расизма, белия супремасизъм и различните форми на неонацизма. Той призова всички полицейски сили да бъдат напълно подготвени по въпросите за спазването на човешките права и допълни, че много пъти полицейската бруталност е израз на фрустрациите на самите полицаи, както и на липсата на адекватна психо-социална подкрепа за тях.

И докато в Хюстън течеше погребението на Флойд, в Париж стотици антирасистки протестиращи коленичиха на Площада на Републиката и запазиха осеминутно мълчание - именно толкова бял полицай притискаше с коляно врата на чернокожия по време на ареста му. Мнозина от демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Спрете полицейското насилие", "Спрете расизма" и "Не мога да дишам" - последните думи, изречени от Флойд, преди да почине.