Чешката полиция продължава да се опитва да разбере какви са мотивите на нападателя, убил 14 души в Карловия университет в Прага вчера, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Това беше най-тежката подобна атака в страната в съвременната й история.

Пред сградата на университета жители на столицата поставиха днес свещи в памет на жертвите, докато полицията продължава разследването си в пределите на университетския кампус.

Нападателят, който беше на 24 години и беше студент, откри вчера огън в централната сграда на университета и уби 13 души. Ранени бяха 25 души, като един от тях почина в болницата днес. Нападателят се е самоубил накрая, посочва Франс прес. Чешката агенция ЧТК идентифицира нападателя като Давид Козак.

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан заяви, че жертвите на атаката са били идентифицирани. На 23 декември бе обявен ден на национален траур в Чехия, припомня Франс прес.

Началникът на чешката полиция Мартин Вондрашек обясни по-рано днес, че нападателят е бил неизвестен на полицията, но е притежавал огромен арсенал от оръжия и боеприпаси и че бързите действия на полицаите са предотвратили една още по-голяма трагедия.

Чехи оставят свещи в памет на жертвите на масовата стрелба в Карловия университет в Прага

Снимка: AP/БТА

Всички жертви на атаката са били застреляни в централната сградата на университета, като някои от тях са били колеги от факултета на нападателя.

Според Вондрашек полицията е започнала да издирва студента още преди стрелбата, защото е открила безжизненото тяло на баща му в село Хостун, западно от Прага. Оттам стрелецът е отпътувал от Прага, казвайки, че иска да се самоубие, разказа Вондрашек днес, но отказа да коментира дали действително студентът е убил баща си.

Полицията е претърсила сграда на факултета по изкуствата към Карловия университитет, където студентът е трябвало да се яви на курс вчера. Но студентът е отишъл вместо това в централната сграда на факултета, която се намира в близост до главни туристически обекти в центъра на Прага. Полицията е била информирана за стрелба там в 14 ч. по Гринуич и е пратила незабавно полицейска част за бърза намеса. 20 минути по-късно нападателят е бил открит мъртъв.

Вондрашек заяви, че нападателят се е вдъхновил от сходен случай, станал в Русия, но не навлезе в подробности.

Той каза само, че нападателят е заподозрян, че е убил и млад мъж и неговата дъщеричка на два месеца, която младият баща разхождал с бебешка количка в гориста местност в покрайнините на Прага на 15 декември. Разследването на това убийство било в задънена улица, докато доказателства, излезли наяве в Хостун са позволили да се свърже студентът с това престъпление.

Днес солидарност с Чехия в този тежък момент изразиха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Франция Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски.

Вътрешният министър на Чехия заяви, че атаката не е имала никаква връзка с международен тероризъм и нападателят е действал сам.

През 2015 г. мъж на 63 години застреля седем мъже и една жена, преди да се самоубие в ресторант в Ухерски Брод в централната южна част на Чехия.

През 2019 г., мъж уби шестима души в чакалнята на болница в Острава, в Източна Чехия, а после се самоуби. При атаката беше ранена една жена, която почина по-късно.