Съдебният процес в Нидерландия за свалянето на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии с полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г. ще бъде подновен на 7 юни догодина, съобщи областният съд в Хага, цитиран от ДПА.

Така делото ще навлезе в главната фаза по същество. Предварителните слушания се състояха през март и юни т.г., но след това се наложиха няколко отлагания поради пандемията от коронавируса и наложените ограничения за пътуване, както и за да се даде повече време на защитата за подготовка.

В съобщението от съда се казва, че началото на същинската част от процеса през юни зависи от приключването на разследването и от решаването на няколко основни процедурни въпроси. За тази цел са насрочени предварителни слушания за 1 февруари и 15 април.

Тези основни проблеми включват въпроси относно претенциите за компенсации и искането на прокуратурата за инспекция на сваления самолет, който е частично възстановен от събраните отломки и сега се намира в Нидерландия.

При катастрофата през 2014 г. загинаха всички 298 души на борда. В самолета от Амстердам за Куала Лумпур повечето пътници бяха холандци.

Подсъдими по делото са трима руснаци и един украинец, които не присъстват на процеса. Само единият от тях - руснакът Олег Пулатов, е представен от адвокати, които пледираха невинен от негово име. Руското правителство многократно отрече да е замесено в инцидента.