Целта е да възвърне доверието на партньорите си от ЕС.

Това е заявил според италианския в. "Кориере дела сера" гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, предаде БТА.

"Не сме популисти, не сме обещали неосъществими неща",
казал Варуфакис снощи на среща при закрити врата с икономически и финансови ръководители в северния италиански град Чернобио.

Той не уточнил за кои предизборни обещания става въпрос, но посочил, че "програмата на правителството е за срок от четири години".

"Искаме да върнем докрай дълга си. Но нека нашите европейски партньори ни помогнат да възстановим растежа в Гърция. Колкото по-бързо стане стабилизирането на икономиката ни, толкова по-бърз ще бъде темпа на погасяване", посочил министърът.

Варуфакис обяснил, че иска да се превърне дългът в облигации, индексирани към растежа.

Ако Гърция напусне еврозоната, Испания и Италия ще са следващите

Ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания и Италия и дори Германия, заяви за германския в. "Билд" гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ако Гърция експлоадира, следващите ще са Испания и Италия, а после, в някакъв момент, Германия. Затова трябва да намерим някакво решение в рамките на еврозоната, но то не трябва да се свежда до това гърците да са все задължени да плащат. Хората нищо не получиха от плановете за помощ, всичко отиде изцяло в банките", заяви Каменос.

Той добави, че Гърция не се нуждае от трети спасителен план, а по-скоро от "подстрижка, като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", имайки предвид опрощаване на основната част от дълга на Берлин, след като Германия бе разорена във Втората световна война.

Каменос повдигна отново въпроса за репарациите за нанесените от нацистите щети в Гърция по време на Втората световна война и заяви, че всички други европейски страни са били обезщетени освен Гърция.