Страните от Централна Европа и от Балканите са в повишена готовност за действие поради опасността Турция да изпълни заканите си и да предизвика нова масова бежанска вълна, съобщават сръбски медии, цитирани от БГНЕС.

Сърбия разкри, че изготвя собствен план за действие при извънредни ситуации чрез вдигането на бариери по границите си с България, Македония и Хърватия.

Информацията за крайните мерки изтече благодарение на вътрешни хора от правителството, чийто министри се страхуват, че Ердоган ще предизвика истинско "цунами от три милиона бежанци към Европа", пише и британският вестник "Експрес".

Сърбия не е член на ЕС, но е ключова транзитна държава за мигрантите, които от Гърция се опитват да се доберат до обетованите за тях страни като Германия и Швеция, уточнява всекидневникът.

В Сърбия според правителствени източници официално са регистрирани 5200 мигранти, а около 1000 от тях се движат основно по улиците на Белград.

Сръбският министър на труда Александър Вулин признава пред "Експрес", че кабинетът в Белград обсъжда различни планове в случай, че споразумението между ЕС и Турция пропадне. Планът предвижда и увеличаване на граничния контрол по границата с България.