Това се случва, след като Техеран се ангажира да подкрепи Багдад срещу вота за независимост на иракските кюрди. "Директива на Пътно-транспортната организация забранява временно пренасянето на петролни продукти от Иран до Иракски Кюрдистан и обратно след най-новите събития в този регион", информира Тасним.

Иран, който има собствено кюрдско малцинство, заяви, че референдумът в Иракски Кюрдистан е заплаха за стабилността в засегнатия от криза район, припомня Ройтерс.

В същото време Федералните иракски власти ще изпратят утре в граничните райони на Иракски Кюрдистан три военни колони със задачата да поемат контрола върху граничните контролно-пропускателни пунктове след референдума за независимост в кюрдския автономен регион. Това съобщи днес телевизия "Ас Сумария", цитирана от ТАСС.

Според иракската медия предаването на ГКПП-та ще стане "в присъствието на официални лица". Днес в 18 ч. (и българско време) влиза в сила решението на централното правителство за прекратяване на международните полети до и от Иракски Кюрдистан. Кюрдският тв канал "Рудау" съобщи междувременно, че властите на автономния Иракски Кюрдистан няма да предадат на федералната армия граничните пунктове на своя територия.

Медията се позова на източници от Ербил, главния град на кюрдската автономия. В понеделник в Иракски Кюрдистан и провинция Киркук се състоя референдум с въпрос: "Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските територии извън неговите предели да стане независима държава?".

Според резултатите близо 93 на сто от гласувалите 3,3 милиона души са отговорили утвърдително. Още преди да бъдат оповестени резултатите, парламентът в Багдад задължи правителството да прати войски в спорните зони, да закрие граничните пунктове, да поеме контрола върху петролните полета в Киркук и да закрие чуждестранните дипломатически мисии в Ербил. Иракски Кюрдистан е неофициалното название на кюрдския автономен регион в северната част на страната.

Властите в Багдад обявиха референдума за незаконен, а Турция и Иран се изказват против създаването на кюрдска държава. САЩ и някои европейски страни също изразиха несъгласие с отделянето на кюрдите от Ирак с мотива, че това ще навреди на регионалната сигурност и ще попречи на борбата с тероризма.