Петима души е имало на борда му - трима членове на екипажа и двама офицери от руския Център за помирение на враждуващите страни в сирийския конфликт.

Военнослужещите на борда на хеликоптера са загинали по данни на руското министерство на отбраната, заяви пред журналисти руският президентски прессекретар Дмитрий Песков.

Той заяви, че вертолетът, който е осъществявал хуманитарна мисия, е бил свален от земята, както и че Кремъл поднася съболезнованията си на близките на жертвите.

Загинали са като герои, добави Песков, цитиран от ТАСС. Те са се стремили да отдалечат ударената машина, така че да ограничат жертвите на земята.

Хеликоптерът е доставил хуманитарна помощ в град Алепо и е бил улучен, когато вече се е връщал към руската база Хмеймим, се уточнява в съобщението на руското военно министерство.

В интернет се появиха видеозаписи и снимки от мястото, където се е разбила машината, предаде Би Би Си. Сред горящите отломки се виждали и късчета от документите на загиналите руснаци.

Руски военни самолети са нанесли няколко удара в района, където е бил свален хеликоптерът, съобщи „Ал Джазира“. Източниците от местните бунтовници заявили, че руските самолети нанесли 33 удара в района след свалянето на хеликоптера.

По-късно началникът на Главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Сергей Рудской съобщи, че руският военно-транспортен хеликоптер Ми-8 е бил свален над район, контролиран от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" и присъединили се към нея отряди на т. нар. "умерена опозиция".

Това е поредният хеликоптер, който руснаците губят в Сирия. На 24 ноември 2015 г. се разби хеликоптер Ми-8 АМТШ, а в нощта срещу 12 април щурмови Ми-28Н падна в района на град Хомс.

А на 8 юли беше свален сирийски хеликоптер Ми-25 (експортен вариант на Ми-24) с двама руски офицери.