Съд в град Анталия разпореди петима души да бъдат поставени под постоянен арест в рамките на разследването на причините за инцидента с кабинков лифт, при който загина един човек, а 17 бяха ранени. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в акаунта си в социалната мрежа Екс.

В рамките на разследването на случая петима от 14 задържани лица бяха поставени под постоянен арест по нареждане на съда, посочи министърът късно снощи. На други осем е наложен съдебен надзор, а един е освободен.

По думите му в момента се води щателно разследване. Сред задържаните е кметът на турския град Кепез Месут Коджагьоз, както и представители на оператора на лифта и на фирмата, отговаряща за поддръжката и ремонта на съоръжението.

При инцидента с кабинковия лифт на 12 април подпорен стълб се срути и се сблъска с една от кабинките. Пътниците вътре паднаха от голяма височина, а 174 души в 24 кабини останаха блокирани в кабинките, след като съоръжението спря. Спасителите приключиха евакуацията им 22,50 часа след инцидента.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че в спасителната операция са участвали 543 спасители, седем хеликоптера, един военно-транспортен самолет, линейки и безпилотни летателни апарати. Операцията продължи почти 24 часа.

Лифтът е въведен в експлатация през 2017 г.