Утре в Кремъл ще бъдат подписани договори за присъединяване на нови територии към Руската федерация, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Подписването на ще се състои утре в 15:00 ч. в Георгиевската зала на Кремъл. Путин ще произнесе дълга реч", каза той.

Според него речта на руския президент няма да бъде обръщение към Федералното събрание, което ще се състои по-късно.

Песков добави, че президентът ще разговаря с ръководителите на самопровъзгласилата се ЛНР и с назначените от Русия ръководители на Херсонска и Запорожка област "в рамките на церемонията".

На 27 септември в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и в два окупирани региона на Украйна приключиха "референдуми" за присъединяване към Русия.

Както съобщават руските медии с четирите региона ще бъдат сключени международни договори, които руският президент ще внесе за ратификация във Федералното събрание заедно със законопроекти за приемането на нови субекти.

"Има ясна последователност от действия в рамките на конституционната процедура за приемане на нови субекти", обясни по-рано сенаторът Андрей Клишас. Той припомни, че в случай на анексиране на присъединени територии член 65 от руската конституция трябва да бъде променен. Промените трябва да бъдат гласувани от Съвета на федерацията, след което се одобряват от президента с указ.