САЩ и Турция възнамеряват да задействат център за съвместни операции при създаване на буферна зона в Северна Сирия - район, заселен предимно с кюрди. Това потвърди в сряда говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Шон Робъртсън, предаде ТАСС.

Намерението е да се предотвратят стълкновенията между турски и кюрдски сили.

"Преговорите между представители на военните ведомства на двете страни в Анкара тази седмица доведоха до напредък в създаването на устойчив механизъм за сигурност в Северна Сирия, който да отговаря на законните искания на нашия съюзник по НАТО, Турция", каза той.

Вчера, 7 август, турското министерство на отбраната заяви днес, че е постигнато споразумение със Съединените щати за установяване на съвместен оперативен център в Турция, който да координира и управлява планираната зона за сигурност в Северна Сирия. След три дни преговори в Анкара министерството на отбраната заяви, че двете страни също така са се споразумели да предприемат допълнителни мерки за връщането у дома на сирийците, които са напуснали страната, предаде Ройтерс.

"Възнамеряваме да създадем център за съвместни операции между САЩ и Турция в Турция, за да продължим да планираме и на практика да прилагаме планираното", каза днес представителят на Пентагона. "Задачата на Министерството на отбраната на (САЩ) в Сирия остава окончателната победа над "Ислямска държава", изтъкна Робъртсън.

Делегация на американските военни пристигна в понеделник, 5 август, в Анкара, за да обсъди перспективата за създаване на буферна зона в Северна Сирия със съвместни усилия.

Какво смята Дамаск за договорката

Дамаск категорично отхвърля вчерашното американско-турско споразумение за създаване, съобщи сирийската държавна агенция САНА, цитирана от Франс прес и БТА.

"Сирия категорично отхвърля споразумението на двамата окупатори, американски и турски, за създаване на т.нар. зона за сигурност", съобщи САНА, цитирайки източник от сирийското външно министерство.

"Това споразумение е явна агресия над сирийската териториална цялост и суверенитет, както и нарушение на принципите на международното право. Сирия призовава международната общност и ООН да осъдят тази американско-турска агресия, която представлява опасна ескалация и подронва всички усилия за намиране на изход от сирийската криза", добавя дипломатическият източник.

Каква е предисторията

Част от северната част на Сирия, в частност територията източно от Ефрат, понастоящем се контролира от кюрдските части за самозащита. Те са подкрепени от САЩ, но тези части са признати за терористични в Турция. Анкара заявява, че това положение застрашава сигурността на Турция, отбеляза ТАСС.

Кюрдите създадоха полуавтономна зона в Северна Сирия, възползвайки се от избухналия през 2011 г. конфликт в страната. Турция гледа с лошо око този проект за автономия до границата й, защото се опасява, че това може да разпали сепаратистките настроения на кюрдското малцинство на нейна територия. Сирийското правителство пък иска да си върне цялата територия на Сирия и отхвърля автономия на кюрдите, отбелязва АФП.

Дискусията за създаване на буферна зона, която би включвала зона без полети, започна две години по-късно - през 2013 г. Проведени бяха няколко кръга преговори, включително между Анкара и Вашингтон, но всеки път поради редица причини страните не можеха да постигнат споразумение.