Висши представители на Пентагона смятат, че изтеглянето на САЩ от Афганистан е стратегически провал, а към президентската администрация продължават да валят упреци.

През август президентът Джо Байдън реагира на критиките с аргумента, че никой не го е предупредил да не изтегля всички военни едновременно и това е довело до непредвидените ситуации. Изявлението на високопоставени генерали обаче абсолютно противоречи на изказването на президента.

Командирът на Централното командване на САЩ генерал Кенет Франк Макензи заяви по време на изслушване в Сената, че по-рано тази година той е препоръчал 2500 войници да останат в Афганистан след оттеглянето. 

Още през есента на 2020 г. по време на администрацията на Тръмп неговият съвет е бил САЩ да продължат да поддържат дори близо двойно повече - около 4 500 войници в Афганистан. Подобна препоръка споделя с президента и командващият американските военни части в Афганистан ген. Скот Милър.

Макензи признава, че са обсъждали тази препоръка на ген. Милър с Джо Байдън и той се е замислил върху предложението, но военните отказват да коментират дали президентът е бил искрен в изявлението си за това получил ли е съвет от тях за своите действия или не.