Пентагонът снощи обяви нов пакет дългосрочна военна помощ за Украйна на стойност 600 милиона долара, с който се осигурява финансиране за редица оръжия и друго оборудване само ден след като държавният секретар Антъни Блинкън посети страната и обеща нова военна и хуманитарна помощ на стойност един милиард долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че поредният пакет ще бъде предоставен по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която осигурява средства за дългосрочни договори за оръжейни системи, които трябва да бъдат произведени или модифицирани от отбранителни компании.

В помощта е включено финансиране за оборудване за поддържане и интегриране на системите за противовъздушна отбрана на Украйна, за боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (ХАЙМАРС), за артилерийски снаряди, за оборудване за радиоелектронна война и за противодействие на радиоелектронната война, за боеприпаси за разрушаване и оборудване за разминиране, както и за обучение и поддръжка.

Преди два дни Пентагонът обяви, че ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, които са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника. 120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев.

Помощта идва в момент, когато администрацията на Байдън се опитва да демонстрира своята постоянна подкрепа за контраофанзивата на Украйна, чиито войски се опитват да пробият руската отбрана и да разчистят обширни минни полета, посочва АП. Някои съюзници изразиха загриженост относно бавно развиващата се офанзива, докато други твърдят, че Украйна е постигнала известен напредък и успешно е използвала системите за противовъздушна отбрана, за да сваля руски ракети.

Междувременно поредното искане на президента Джо Байдън за помощ за Украйна снощи срещна нови пречки в Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

Миналия месец Байдън поиска от Конгреса да одобри отпускането на 40 милиарда долара, включително 24 милиарда долара за Украйна и други международни нужди и 16 милиарда долара за подпомагане при бедствия.

Официални представители от САЩ, говорили при условие за анонимност, казват че контраофанзивата на Украйна, която досега не е успяла да пробие основните отбранителни линии на Русия, върви по-бавно, отколкото те са очаквали и са се надявали.

Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса трябва да разгледат искането за финансиране този месец, като е възможно да го добавят към законопроект за краткосрочни разходи за финансиране на правителството след 30 септември, докато текат обсъжданията на бюджета за следващата година.

Камарата на представителите, в която републиканците имат мнозинство, е разделена, като много от тях подкрепят помощта за Украйна, но някои от членовете на най-дясното крило на партията призовават за прекратяване на помощта.