Китайският външен министър Ван И, който се върна от визита в САЩ, каза, че пътят към срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско никак няма да е гладък, предаде Ройтерс, като се позова на китайското външно министерство.

Агенцията отбелязва, че министърът е казал това преди очакваната среща идния месец между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Джо Байдън.

При посещението си във Вашингтон в последните няколко дни в рамките на подготовката на предстоящата двустранна среща между президентите в кулоарите на форума на АТИС Ван се срещна с Байдън и висшите му съветници. Коментарът му отразява обсъденото по време на вчерашните му разговори с членове на американския политически елит, посочи в изявление китайското външно министерство. 

Срещата между Байдън и Ван е продължила един час. Президентът на САЩ "е подчертал, че както САЩ, така и Китай трябва да управляват отговорно конкуренцията в отношенията и да поддържат отворени линии за комуникация", както и "да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства".