Съединените щати и Китай започнаха интензивна и необичайна поредица от дипломатически срещи, която има за цел да успокои напрегнатите им отношения и която може да доведе до обявяването на предстоящо посещение на президента Си Цзинпин, предадоха Франс прес и БТА. 

Във връзка с преговорите във Вашингтон китайският външен министър Ван И призова за "стабилни" отношения със Съединените щати и за това двете големи съперничещи си сили да се справят с различията си със спокойствие. "Стремим се да развиваме сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни, за да стабилизираме отношенията между Съединените щати и Китай и да ги върнем на пътя на здравословното, стабилно и устойчиво развитие", заяви той, когато беше приет в Държавния департамент от ръководителя на американската дипломация Антъни Блинкън.

"Очаквам с нетърпение конструктивни разговори през следващите няколко дни", заяви Блинкън и добави, че подкрепя думите на своя колега.

Двустранната среща бе последвана от работна вечеря.

Днес Ван И ще се срещне отново с Блинкън, а след това ще отиде в Белия дом за разговори със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и вероятно със самия президент Джо Байдън. Не е обявена среща с президента на САЩ, но дипломатите очакват това да стане, тъй като Блинкън беше приет от президента Си по време на посещението си в Пекин през юни миналата година.