Демонстранти блокираха днес входовете на съдилища в арменската столица по призив на премиера реформатор Никол Пашинян (на снимката), който обвинява съдиите в кавказката държава, че са политически пристрастни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пашинян вчера призова арменците "да блокират съдилищата през целия ден, за да не може никой да влезе", след като съд в Ереван освободи от предварителен арест бившия президент Роберт Кочарян, обвинен в насилствено събаряне на конституционния ред през 2008 година.

"Целта ни е създаване на независима съдебна система в Армения", заяви Пашинян, дошъл на власт миналата година след няколкоседмични демонстрации с искане за оставка на бившия президент Саркисян.

Въпреки дъжда, няколко десетки привърженици на премиера се събраха пред Конституционния съд и пред районния съд в Ереван в ранните часове на деня.

Днес Пашинян призова във Фейсбук привържениците си да освободят сградите на съдилищата в цялата страна, предаде ТАСС. На заседание на кабинета той заяви, че за оздравяване на съдебната система са нужни хирургически методи, тъй като тя не е отражение на волята на народа. Пашинян изтъкна, че всички съдии трябва да бъдат проверени - какви влогове имат, какви политически и лични връзки имат с корумпирани представители на предишната власт. Премиерът подчерта, че всички съдии, заради чиито присъди ЕСПЧ е "постановил решения срещу Армения, трябва да бъдат освободени от заеманите длъжности".

Делото срещу Кочарян, обвинен в държавен преврат, провокирал кървави демонстрации през 2008 г., започна миналата седмица в Ереван. Той е обвинен в опит за промяна на конституционния ред, за да успее, според обвинението, да фалшифицира президентските избори в полза на съюзника си и избран за негов наследник Серж Саркисян.

Кочарян беше арестуван през юли 2018 г., след това за кратко освободен и отново арестуван през декември. В събота съд в Ереван го освободи от предварителен арест.

Пашинян обеща значими демократични и икономически реформи в държавата с 3 милиона население. Той обеща също да произнесе днес реч за "втория най-важен етап на революцията", отбеляза АФП.

Кочарян беше начело на Армения от 1998 до 2008 г., когато неговото протеже Саркисян го наследи. Той отхвърли обвиненията и каза, че това е политическо отмъщение и че сегашните арменски власти са го обявили за виновен.

След изборите през 2008 г. избухнаха ожесточени сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията, които обявиха вота за нечестен. Осем демонстранти и двама членове от силите за сигурност бяха убити.