"Нова левица" - една от партиите, съставляващи коалицията, която има мнозинство в новоизбрания полски парламент - внесе законопроект, целящ да узакони абортите до 12-ата седмица на бременността, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Законопроектът, който беше публикуван вчера на официалната интернет страница на Сейма, долната камара на полския парламент, вероятно ще предизвика разкол в новосформираната коалиция, в която влизат още Полската селска партия (ПСП) и десноцентристката "Полша 2050".

Консервативните избиратели на ПСП вероятно ще се отнесат критично към потенциалната подкрепа на партията им за законопроекта, което ограничава възможността ПСП да го подкрепи. "Полша 2050" е по-умерена в решението си, но също така смята, че предложенията на "Нова левица" са твърде радикални.

Въпреки това либерализираното законодателство вероятно ще получи подкрепата на най-големия член на коалицията - центристката Гражданска коалиция, но това може да не е достатъчно, за да бъде приет законопроектът.

Проектозаконът гарантира медицинска помощ при процедурата по аборт до края на 12-ата седмица от бременността, а в определени случаи и след този срок.

Той включва, наред с други неща, и въвеждането на допълнителни разпоредби относно така наречената "клауза на съвестта", декриминализирането на абортите и подпомагането на бременната при прекъсване на бременността.

Така наречената клауза на съвестта е закон, който позволява на медицинския персонал да откаже да предостави услуги, които счита за несъвместими с неговите убеждения, по-специално религиозни. Тя е елемент от строгите закони за абортите, които бяха въведени в Полша през последните години.

Алиансът от опозиционни партии, който наскоро отне парламентарното мнозинство на досегашната консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС), обеща да отмени някои от промените, направени от ПиС по време на осемгодишното ѝ управление.

В Полша съществуват едни от най-строгите законодателни ограничения за аборт в Европа. Тази предимно католическа страна забранява абортите в почти всички случаи, с изключения само когато животът или здравето на жената са застрашени или ако бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Години наред бе разрешен аборт при вродени дефекти. Това изключение бе премахнато от Конституционния съд през 2020 г. На практика полските жени, които искат да прекъснат бременността си, поръчват хапчета за аборт или пътуват до Германия, Чехия и други страни, където процедурата е разрешена. Докато самостоятелното прилагане на хапчета за аборт е законно, помагането на някой друг не е.