Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща да впише правото на жените на аборт във Френската конституция до следващата година, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът, който ще направи това възможно, ще бъде представен пред кабинета му до края на тази година, така че "през 2024 г. свободата на жените да правят аборт ще бъде необратима, заяви Макрон в социалната платформа "Екс", доскоро "Туитър".

Абортът във Франция е декриминализиран по силата на закон от 1975 г., но в Конституцията няма нищо, което да гарантира правото на аборт, добавя БТА.

Именно ограничаването на правото на аборт в Съединените щати, след като миналата година Върховният съд на САЩ отмени 50-годишно решение и отне конституционната защита на абортите от жените, тласна Франция по пътя към безусловното гарантиране на тези права.

Макрон, който през март отдаде почит на защитничката на правата на жените Жизел Халими, заяви, че иска да промени Конституцията, за да "съхрани свободата на жените да правят аборт, за да гарантира тържествено, че нищо не може да спре или отмени това, което ще бъде необратимо".

Въвеждането на промени в Конституцията е трудоемък процес, но правителството намери кратък път, за да избегне провеждането на референдум по този въпрос. Представяйки свой собствен законопроект, а не такъв, който произлиза от средите на законодателите, Макрон може да свика специален "конгрес" на двете камари на парламента, който трябва да приеме поправката с мнозинство от три пети - нещо, което изглежда напълно осъществимо. Подобни конгреси се провеждат в Версайския дворец, отбелязва АП.

Текстът на законопроекта, който да помири всички страни, се подготвя от месеци. Президентът заяви, че тази седмица той ще бъде изпратен на Държавния съвет, най-висшия административен орган на Франция, което е необходима стъпка. След това той ще бъде представен на кабинета до края на годината.

От кабинета на Макрон съобщиха, че член 34 от Френската конституция ще бъде изменен, за да се включи, че "законът определя условията, при които се упражнява свободата на жените да прибягват до аборт, която е гарантирана".