Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на седем руски официални лица в отговор на опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални, съобщи ТАСС.

Наложените санкции предвиждат блокиране на цялото имущество или правата на собственост на изброените лица в САЩ. Също така на физически и юридически лица на Съединените щати е забранено да сключват всякакви сделки с включените в списъка. 

Санкционирани са:

 • шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников;
 • първият заместник-ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко;
 • генералният прокурор Игор Краснов;
 • ръководителят на Федералната служба за изтърпяване на наказания Александър Калашников;
 • началникът на управлението по вътрешна политика към руския президент Андрей Ярин;
 • заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов.

САЩ решиха още:

 • да прекратят помощта за Москва, отпускана в съответствие със Закона за външната помощ от 1961 г., "с изключение на спешната хуманитарна помощ";
 • да премахнат Русия от списъка с държавите, в които може да бъде разрешена продажбата и износът на оръжие;
 • да прекратят всякакви програми за чуждестранно военно финансиране, в които участва Руската федерация;
 • да откажат предоставянето на заеми, гаранции по заеми или друга финансова помощ;
 • да ограничат космическото сътрудничество на търговска основа с Русия;
 • Министерството на търговията на САЩ включи в черния списък 27-ия Научно-изследователски център на руското министерство на отбраната, както и девет други компании от Русия;
 • в списъка е и Научно-изследователският институт по органична химия и технологии.

Държавният департамент заяви, че наложените ограничения могат да бъдат премахнати само след 12 месеца и след като Москва изпълни определени условия.

"Използването на химически оръжия от Кремъл за запушване на устата на един политически опонент и сплашване на други показва явното му пренебрежение към международните норми", заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Франс прес.

Санкциите са взети след консултации с ЕС и са ясен сигнал към Москва, уточни пожелал анонимност американски официален представител. Те включват замразяване на авоари на територията на САЩ.

Това са първите обявени от САЩ санкции срещу Русия от встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари, отбелязва АФП.

Говорителката на Белия дом Джен Саки повтори призива на САЩ за освобождаване на Навални, който от неделя излежава присъда от две години и половина затвор в наказателна колония на 200 км източно от Москва.

На 1 март Европейският съюз на свой ред задейства официалния юридически процес за налагане на санкции на четирима руски представители, причастни към неотдавнашното осъждане на затвор на руския опозиционер Алексей Навални.

Във вторник, 2 март 2021 г., ЕС наложи санкции на четирима висши руски служители. "Мишените" са руският генерален прокурор Игор Краснов, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, началникът на службата на затворите Александър Калашников и директорът на Националната гвардия Виктор Золотов.

Какъв ще е отговорът на Москва

Няколко часа преди обявяването на американските санкции руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще предприеме ответни мерки. "Никой не е отменил правилата на дипломацията и едно от тях е принципът на реципрочност", каза той.

Вашингтон и Брюксел се опитват да отклонят вниманието от вътрешните си проблеми, като въвеждат нови антируски санкции. Това съобщи в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на програмата Пълен контакт на радиостанция Вести FM, цитирана от ТАСС.

САЩ се стремят да си създадат имидж на борец за справедливост в областта на химическото разоръжаване. "Като допълнителен елемент от приноса към неговия (имиджов) мултилатерализъм, за който те сега се застъпват, укрепване на редиците на Северния Атлантик, укрепване на връзката с Европейския съюз; сега събират НАТО в различни формати, говорят за новата им стратегия и връщане към съюз с ЕС", коментира дипломатът.

Според Захарова, в ЕС проблемите се проявяват по въпроса за организирането на масова ваксинация срещу коронавирус. "Европейският съюз не може да се споразумее за общ подход относно това дали трябва да бъдат въведени паспорти за ваксинация, как те ще бъдат комбинирани със собствената им концепция за правата на човека, свободата на движение", каза тя. "Те не могат да прилагат договори и задължения един към друг в контекста на доставките на ваксини, които са толкова необходими сега."