Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са се споразумели днес за налагане на санкции срещу четирима високопоставени представители на руските власти заради хвърлянето в затвора на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на двама дипломати.

На срещата в Брюксел не са били обсъдени конкретни имена. Външните министри са дали зелена светлина за подготвяне на списъка.

Според цитираните дипломати обаче, ЕС ще наложи санкции на четирима високопоставени представители на руските власти. Това са ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация, генералният прокурор и директорите на Националната гвардия и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

Санкциите се състоят в забрана за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари.

По-късно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел потвърди информацията. Преди това той изрази очакване външните министри на страните членки да бъдат единни и решителни при обсъждането на реакцията на последните руски действия.

"Ясно е, че Русия е поела в посоката на конфронтация с Европа, случаят с Алексей Навални е ярък пример за нарушаване на руските ангажименти. Руската страна отказва да вземе предвид решението на Европейския съд по правата на човека за Навални", каза Борел.

При пристигането си за участие в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи той не уточни дали ще се възползва от правото си сам да предложи санкции срещу руски представители.

Преди началото на срещата обаче няколко външни министри, сред които Хайко Маас - първият дипломат на Германия, изразиха подкрепа за налагането на санкции срещу Русия.

Представители на руската опозиция обаче изразиха съмнения във връзка с ефективността на санкциите.

"Ако става дума за санкционирането на десетима кремълски функционери, които не обичат да пътуват в чужбина и които нямат авоари в чужбина, това едва ли ще е голям проблем за тях и едва ли ще предаде нужното послание", предупреди Леонид Волков, съмишленик на руския опозиционер Алексей Навални. Волков пристигна в Брюксел, за да призове Европейския съюз да въведе санкции срещу олигарсите, близки до руския президент Владимир Путин.

Кремъл предупреди ЕС, че е готов да реагира в случай на приемане на нови санкции срещу Русия, заяви руският посланик в ЕС Владимир Чижов пред германския всекидневник "Велт", отбелязва Франс прес.

В края на тази седмица отношенията с Русия ще бъдат обсъдени и от Европейския съвет.