Доставка на зенитни ракетни системи С-400 на Турция може да се извърши във вторник, 9 юли, пише турският вестник "Хабертюрк", цитиран от TACC.

По информация на вестника в понеделник в 21:00 часа московско време (съвпада с българското) е завършено натоварването на С-400 в два товарни самолета. Вестникът твърди, че самолетите с противовъздушни системи ще летят във вторник от въздушната база в Твер до Турция.

Турските медии цитират днес изявление на президента Реджеп Тайип Ердоган от вчера, че продължава подготовката за изпращането в Турция на руските зенитно-ракетни системи С-400. Транспортирането на системите С-400 и предаването им под контрола на Анкара ще започне тази седмица, както се планираше.

Според "Хабертюрк" е било планирано в неделя да се натовари първата инсталация в транспортен самолет за последващо изпращане в рамките на седмицата. В същото време девет технически специалисти от Русия ще пристигнат в Турция, за да участват в разполагането на системите.

Първите батареи ще бъдат разположени във военновъздушната база "Мюртед" (бившата ВВС "Акънджъ" край Анкара). В базата вече са приключили подготовките за разполагането на системите, в района е изграден и контролен център. Има вероятност системите С-400 да бъдат разположени и в районите на Измир, Истанбул, Хатай, Анталия.

По този начин Турция ще стане първата страна-членка на НАТО, която купува С-400.

Заплахите на САЩ не свършиха работа

САЩ на няколко пъти заплашиха, че може да наложат санкции на Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), ако Анкара получи руските зенитно-ракетни системи С-400. Санкциите ще бъдат насочени срещу ключови предприятия от отбранителната промишленост, които си сътрудничат с руски компании. Планираните санкции ще отрежат достъпа на турските предприятия до финансовата система на САЩ, което ще направи невъзможно за Анкара да купува елементи американско производство, а също така да продава продукцията си на територията на САЩ.

САЩ заплашиха Анкара, че ще се сблъска и с друг тип "много реални и негативни последици", като прекратяване на доставките на (изтребители) Ф-35 и на участието (на Анкара) в програмата за промишлено производство на Ф-35.

Въпреки заплахите Ердоган не направи стъпка назад, медиите цитират думите му, че отмяната на едно взето решение "не подхожда на Турция".

В Анкара дори отидоха по-далеч, като предупредиха, че ако не получат Ф-35, ще купят руски изтребители.

Какво обещал Тръмп на Ердоган

Ердоган заяви, че американският му колега Доналд Тръмп е казал, че няма да бъдат налагани санкции на Турция заради купуването на руските зенитно-ракетни системи С-400 и че отношението към Турция по този въпрос е било несправедливо.

Пред репортери след срещата на Г-20 в Япония, където имаше двустранни разговори с Тръмп, Ердоган изрази мнение, че спорът около С-400 ще бъде преодолян "без проблем". В телефонните ни разговори, на двустранната ни среща в Осака г-н Тръмп досега не е казвал "Ще наложим санкции". За С-400 той ми каза "Прав сте. Това е несправедливост", отбеляза турският президент, цитиран от турските медии.

Белият дом обаче уточни, че Тръмп е изразил загриженост във връзка със сделката за С-400 и насърчил Турция да работи със САЩ по отбранителното сътрудничество за укрепването на НАТО.

САЩ твърдят, че ако системите С-400 бъдат разположени в Турция, секретните технологии на Ф-35 и конфиденциалните данни, свързани с тях, може да попаднат в ръцете на Русия. САЩ обаче недоволстват и заради друго: купуването на руските ракети се оценява като промяна на стратегическата ориентация на Турция.

Официално Анкара оправда избора на С-400 с това, че са по-евтини от американските системи "Пейтриът", а някои турски експерти ги обявиха и за по-добри.

Какво обеща Русия на Турция

Руският президент Владимир Путин заяви, че е възможно съвместно разработване с Турция на военна техника и възможност за евентуално съвместно производство на С-400. Неговият говорите Дмитрий Песков уточни, че "не става въпрос и не може да става въпрос за комплексно производство на всички компоненти от С-400", защото това е "нов вид въоръжение". Отделни компоненти от зенитно-ракетните системи С-400 може да се произвеждат в Турция, добави Песков.

Как турците приемат отношенията на страната им със САЩ

Разполагането на руските С-400 е особено критичен проблем от гледна точка на отношенията на Анкара с Вашингтон. Социологическо проучване показа, че 20,6 на сто от участниците посочват напрежението в отношенията на турското правителство със САЩ като най-важен въпрос от гледна точка на бъдещето на външната политика на правителството. Според тях причина за напрежението по оста Анкара-Вашингтон е закупуването на руските системи С-400. 44 на сто обаче смятат, че закупуването им е правилен ход въпреки безпокойството на НАТО и заплахите на Вашингтон. Почти двойно по-малко, 24,9 на сто, са онези, които мислят, че С-400 не е било необходимо да бъдат закупени.

С-400 напредват към Индия

Русия ще завърши доставките на зенитни ракетни системи С-400 Триумф на Индия през 2024-2025 г., съобщи междувременно заместник-директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожов, цитиран от ТАСС.

"Първата система ще бъде доставена в течение на 24 месеца след осъществяване на авансовото плащане. Така Индия ще започне да получава С-400 в края на 2020 г. или малко по-късно", каза той и уточни, че всеки от следващите четири комплекса ще бъде доставян през определен период от време в течение на следващите години.

Индия ще купи и 18 нови изтребителя Су-30МКИ. Русия пък предлага на Индия възобновяване на съвместната програма по разработване на изтребител от пето поколение.

Дрожов съобщи, че съвместното руско-индийско предприятие в областта на отбраната ще достави на министерството на отбраната на Индия над 600 000 автомата АК-203. Русия предлага на Индия и съвместно разработване на нова дизелово-електрическа подводница на базата на проекта Амур-1650.