Турция може да смени американските Ф-35 с руски изтребители, ако САЩ наложат санкции на Анкара за купуването от Москва на ракетните системи С-400. Правителството на Ердоган разглежда съвсем сериозни и този вариант.

"САЩ заплашиха да прекратят участието на Турция в разработката на изтребителя Ф-35. Ако Турция бъде изключена от програмата, тя ще търси алтернативи, включително руски изтребители, докато се опитва да разработи собствени военни самолети и балистични ракети за домашна употреба и износ", съобщава Блумбърг, като се позовава на турските власти.

В материала се спомена още, че Турция смята, че самостоятелните руски ракети С-400 са по-добри от американските системи "Пейтриът" и могат да защитят турската столица и търговския център на Истанбул. Тяхното присъствие би облекчило опасенията за сигурността на турските проливи, свързващи Черно море със Средиземно море.

В момента Турция се подготвя и складира важни резервни части за оръжия, произведени в Америка, ако Конгресът на САЩ наложи санкции заради покупка на руски ракети.

Не е ясно кога е взето решението за натрупване на запаси, но турските власти твърдят, че процесът е в ход в очакване на ембарго на САЩ.

Белият дом заплашва Турция със санкции от 2018 г., след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган реши да купи руската система за противоракетна отбрана С-400, която е конкурент на американската "Пейтриът".

Като цяло отношенията между двете страни се влошиха в хода на гражданската война в Сирия, когато САЩ въоръжиха кюрдска милиция, която Турция разглежда като терористична група, а след опита за преврат през 2016 г. срещу Ердоган неговото правителство обвинява затова турски имами, които живеят в САЩ.

"Членката на НАТО Турция е решена да придобие технология за балистични ракети и има за цел да копродуцира следващото поколение на С-400", добавиха властите, като се позова на дискусии с руския президент Владимир Путин.

Ердоган каза, че неговата страна ще приеме доставката на С-400 в рамките на дни.

"Първата партида С-400 ще бъде доставена до седмица или 10 дни", твърди вестник "Хабертюрк".

"Ясно съм казал това на Тръмп, г-н Путин също го каза", цитира изданието Ердоган.

На срещата на Г-20 в Япония в събота американският президент заяви, че Ердоган е третиран несправедливо от администрацията на Обама, когато са се водили разговори Анкара да купи американска система за противоракетна отбрана.

Турция се обърна към Русия, за да се справи с слабостите в противовъздушната си отбрана, след като не успя да убеди САЩ да споделя технология от своята система за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

В понеделник представителят на САЩ Елиът Енгел, председател на комисията по външни работи, каза, че Ердоган "трябва да спре да играе игри и да избира между Запада или Русия".

"Сделката С-400 застрашава НАТО и собствената ни национална сигурност", се казва в изявление на Енгел.

"Турция не може да управлява напреднала руска система за противовъздушна отбрана, наред с чувствителни системи от НАТО и Америка. Президентът Ердоган трябва да знае, че ще има последствия", добавя той.

Очаква се санкциите на САЩ да влошат съюза между страните. Миналото лято Вашингтон санкционира Анкара заради затварянето на американски пастор, а това усложни икономическите перспективи пред двете страни. Турската лира загуби около една четвърт от стойността си, инфлацията и безработицата се покачиха, а икономиката влезе в първата си техническа рецесия за последното десетилетие.

Към момента не се споделя информация какви резервни части са складирани, откъде са закупени или колко дълго може да продължи този процес.

"В допълнение към програмата за Ф-35, турските програми, които могат да бъдат засегнати от санкции включват наличната система за въздушна и ракетна отбрана, проектът за хеликоптери и а тежкотоварни автомобили", се казва в материала.