Евродепутатите и 27-те държави членки на Европейския съюз постигнаха днес съгласие по законодателство за защита на плурализма и независимостта на медиите, съобщиха Европейският парламент и Съветът на ЕС, цитирани от Франс прес.

"За първи път на европейско равнище имаме законодателство, което гарантира свободата на медиите, тяхната независимост и защитата на журналистите", заяви германската евродепутатка Сабине Ферхайен (ЕНП), докладчик по текста на документа, на пресконференция след преговорите.

По време на преговорите няколко държави членки, включително Франция, настояваха да се включат възможни изключения от забраната за наблюдение на журналисти в името на "националната сигурност", което предизвика безпокойство сред представителите на професията и защитниците на свободата на медиите.

Компромисният текст, договорен днес, не съдържа "никакво позоваване на националната сигурност", заяви румънската евродепутатка Рамона Стругариу ("Обнови Европа").

Следенето, като например чрез шпионски софтуер в устройствата, използвани от журналисти, е възможно само ако е разрешено със "съдебно решение" и в случаи на "тежко престъпление", подчерта Ферхайен.

"Това не е празен чек", заяви заместник-председателката на Европейската комисия, отговаряща за ценностите и прозрачността, Вера Йоурова.

"Ние не регулираме медиите, а регулираме медийното пространство", добави тя.