Първи случай на асистирано самоубийство бе разрешен в Италия, където тази практика се наказваше с присъди от 5 до 12 години затвор, предадоха световните агенции и БТА.

Етичната комисия на град Анкона в областта Марке е разрешила асистираното самоубийство на шофьор на камион, който е останал напълно парализиран при пътен инцидент. Преди това е била извършена щателна проверка по случая. Мъжът сега е на 43 години.

Катастрофата той преживял преди повече от 10 години. Тогава гръбначният му стълб бил счупен.

Мъжът на няколко пъти поискал от регионалните здравни власти на областта Марке, където той живее, да му разрешат асистирано самоубийство. Те винаги му отказвали. Накрая се намесил екип от адвокати, ангажиран от италианската асоциация "Лука Кошони". Така се стигнало и до становището на Етичната комисия в Анкона.

Засега датата и други подробности, свързани с асистираното самоубийство на мъжа, не са уточнени.

След решението на Етичната комисия по неговия случай, 43-годишният напълно парализиран италианец каза, че се чувства облекчен.

През 2019 г. италианският Конституционен съд въведе изключение, при което може да се стигне до асистирано самоубийство, без наказание за това. Изключението е за пациенти, които страдат от необратима патология, която е източник на физически и психологически страдания, които те смятат за непоносими, като същевременно те са напълно способни да вземат решения свободно и съзнателно. Изключението, дефинирано от Конституционния съд, обаче не е включено в законодателен акт. Съдът тогава само обяви за незаконен член от наказателния кодекс, който наказва хората, подпомагащи асистираните самоубийства, като изброи условията, при които това асистирано самоубийство е законно.

Сега асоциацията "Лука Кошони" иска организиране на референдум за официалното легализиране на евтаназията в Италия. Петиция на асоциацията в тази насока подписаха над 750 000 души. Прагът за организиране на референдум е 500 000 подписа. Той може да се проведе още догодина.

Асоциацията е кръстена на италиански политик и икономист, починал на 38 години в резултат на нервнодегенеративно заболяване, което го обездвижило напълно.