Ватикана публикува днес документ, с който се обявява против евтаназията и помощта при самоубийство, но и против диспропорционалните и неефикасни лечения, които причиняват страдания на болните, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Писмото "Добрият самарянин" е адресирано до вярващите, свещениците, здравните работници и семействата на болните. В него евтаназията се описва като "престъпление срещу човешкия живот", помощта при самоубийство се окачествява като тежък грях и се заявява, че болните, които са решили да прибегнат до тях, не може да получат последно причастие.

Забраната отпада, когато някой свещеник е убеден, че умиращият е променил мнението си, или когато пациентът е в безсъзнание, а свещеникът може да допусне, че болният се е покаял.

"Молбите на тежко болни хора, които понякога призовават смъртта, не бива да се разбират като истинско желание за евтаназия. В действителност това почти винаги е отчаян зов за помощ и живот", смята Ватикана.

Същевременно Ватикана осъжда и "агресивните лечения, които забавят смъртта, защото лишават болния от всякакво достойнство".

"Отказът от извънредни и/или диспропорционални средства не е равностоен на самоубийство или евтаназия, а по-скоро израз на приемането на човешкото състояние в лицето на смъртта", заявява Ватикана.