Федерален съдия във Флорида осъди вчера на осем месеца затвор 38-годишния жител на щата Пол Ходжкинс за участието му в нападението срещу Капитолия на 6 януари т.г. Той става първият сред стотиците обвинени демонстранти, който ще излежи ефективна присъда, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

На 2 юни Ходжкинс се призна за виновен във възпрепятстване на официална процедура, докато Конгресът е заседавал по утвърждаването на изборната победа на Джо Байдън през ноември 2020 г. По същото време привърженици на бившия вече президент Доналд Тръмп вилнееха из сградата.

При произнасянето на присъдата вчера прокурорката Мона Седки каза пред федералния окръжен съдия Рандолф Мос, че подсъдимият жител на Тампа - сложил предпазни очила, преди да влезе в залата на Сената - "гордо си е правил селфита", които после пращал на приятели. Седки призна, че Ходжкинс не е нанесъл материални щети и не е наранил никого.

Пред съда обвиняемият каза, че съжалява дълбоко за поведението си, което може би е подтикнало други към деструктивни действия. "Това беше глупаво решение от моя страна и поемам пълната отговорност за него", заяви той.

Съгласно споразумението с прокуратурата от миналия месец Пол Ходжкинс се признава за виновен по една от точките на обвинението - възпрепятстване на официална процедура - за което престъпление са предвижда затвор до 20 години.

В замяна прокуратурата е оттеглила обвиненията за по-леки престъпления, включително влизане в сграда с ограничен достъп и хулиганство.