Първата вълна от арести на участници в смъртоносната обсада на федералната Капитолия се свеждаше до лесни мишени. Десетки хора от тълпата привърженици на Тръмп открито се похвалиха в социалните мрежи с действията си на 6 януари и бяха заснети на шокиращи кадри на живо от национални новинарски медии, предава БТА.

Шест месеца след бунта обаче министерството на правосъдието все още издирва множество нарушители, въпреки че първите над 500 арестувани вече признаха вината си.

Затрудненията отразяват огромния мащаб на разследването и изтощителната работа, която предстои на властите, предвид увеличаващите се опити на някои републиканци да пренапишат случилото се този ден.

Сред онези, които още не са заловени, са хората, поставили две тръби бомби пред офисите на Националните комитети на Републиканската и на Демократическата партия в нощта преди мелето, както и много хора, нападали служители от правоохранителните органи или упражнили насилие или заплахи срещу журналисти.

Уебсайтът на ФБР, който търси информация за замесените в насилието, съдържа над 900 снимки на около 300 човека, отбелязани като "неидентифицирани". Властите обаче нямат данни за много от нападателите, защото това е първият им сблъсък със закона.

ФБР е подпомогнато от "ловците на размирници", тоест детективи на бюро, обединени за идентифицирането на някои от най-неуловимите заподозрени.

Те използват подхода "краудсорсинг" за преглеждане на огромно количество видео и фото материали от нападението. Бизнес консултантът Форест Роджърс, съдействал за създаването на тази група, наричана "Кучета в дълбоката държава", казва, че тя е съобщила на ФБР въз основа на събраните доказателства евентуалната самоличност на около сто заподозрени.

Понякога забележителен елемент от облеклото помага на групата да открие съвпадение. В един от случаите жена с уникален калъф за Айфон на 6 януари е била фотографирана със същия калъф на предишен протест.

Сред издирваните има много обвинени в атаки срещу полицаи. Едно видео, разпространено от ФБР, показва неидентифициран мъж да удря полицаи с палка. На друг запис се вижда как мъж смъква противогаза на полицай, който крещи от болка и е съборен от гневната тълпа.

В някои случаи социални мрежи са сигнализирали за изобличаващи постове, които подсъдимите са се опитвали да изтрият от опасения да не бъдат арестувани. А често роднини, приятели или близки на нападателите са уведомявали властите.

В един случай ФБР е използвало софтуер за лицево сравняване, за да открие заподозрян на акаунта в "Инстаграм" на неговата приятелка.

После агенти под прикритие тайно са записали мъжа в службата му и са се сдобили със запис, в който признава, че е бил в тълпата, което описва като "забавление".

ФБР предлага възнаграждения до 100 хиляди долара за информация за залавянето на лицето, отговорно за поставянето на тръбите бомби във Вашингтон на 5 януари. Кадри показват човек със сиво горнище на анцуг с качулка, маска и ръкавици да поставя експлозив под пейка пред Националния демократически комитет и човек, който ходи по алеята пред Националния републикански комитет преди бомбата да бъде поставена там. Остава неясно дали бомбите са част от плана за бунта.

Представители на министерството на правосъдието казват, че арестуването на всички замесени в бунта остава водещ приоритет. Наскоро властите съобщиха за ареста на стотния човек, обвинен в нападение срещу правоохранителните органи, както и за първия арест заради атака срещу представител на медиите, в случая телевизионен оператор.

Над дузина обвиняеми за събитията от 6 януари вече са признали вината си. Сред тях са двама членове на милицията "Пазители на клетвата", признали, че са заговорничели с други екстремисти да осуетят утвърждаването на изборната победа на Джо Байдън.

Повечето от останалите са сключили споразумения по казуси с дребни провинения като незаконно проникване в Капитолия. Единствената присъда е срещу жена от щата Индиана, която се признала за виновна за дребно престъпление и отървала затвора.