Двама служители на полицията в Капитолия съдят бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за подбудителство към щурма на 6 януари, при което десетки техни колеги бяха ранени, а един загина, предаде Агенция Франс прес.

Полицаите Джеймс Бласингам и Сидни Хемби заявиха, че са претърпели "физически и емоционални наранявания" по време на размириците, които според тях са подклаждани от Тръмп през последните седмици от неговото президентство

"Бунтовниците бяха подтикнати от поведението на Тръмп в продължение на много месеци и накараха последователите му да повярват на фалшивото му твърдение, че е на път да бъде принуден да напусне Белия дом заради масирана изборна измама", заявиха полицаите в иска, заведен във федералния съд във Вашингтон.

Бласингейм е чернокож полицай, който работи в охраната на Капитолия от 17 години. Той казва, че при нападението е бил ранен в главата и гърба и страда от психологическа травма след събитието, а също така е понесъл расистки нападки от привърженици на бившия президент.

Хемби е в охраната на Капитолия от 11 години. Той е ранен в ръцете и коленете, след като бил премазан върху вратите на Капитолия и е бил напръскан с химически вещества по лицето и тялото.

Двамата полицаи искат обезщетения от най-малко 75 000 долара всеки и глоба за Тръмп с неуточнен размер.

Министерството на правосъдието на САЩ вече обвини над 300 души за участието им в обсадата на Капитолия на 6 януари. Сред арестуваните има членове на десни групи, наречени "Оут кийпърс" ("Пазители на клетвата"), "Три пърсентърс" ("Трипроцентовите") и "Прауд бойс" ("Горди момчета"). "Пазителите на клетвата" и "Трипроцентовите" са въоръжени милиции.