Два са вариантите пред Лондон след снощното решение на британските депутати, които одобриха предложението на премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, отбелязват западните и руските издания.

Брекзит в западния печат

Британското правителство заяви, че ако депутатите одобрят споразумение за Брекзит до 20 март, то ще се опита да договори с ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни. Ако до тази дата обаче не бъде постигнато споразумение, то има вероятност отлагането да е много по-дълго - например две години, пише "Индипендънт".  Правителството се надява този краен срок да убеди бунтарите сред консерваторите да подкрепят сделката на Мей предвид опасността, ако не го направят, това да доведе до сериозно отлагане на Брекзит.

Тереза Мей ще подложи на трето гласуване сделката си за Брекзит, след като депутатите изразиха съгласие с предложението на премиера да бъде поискано от ЕС дългосрочно отлагане на Брекзит, ако до следващата сряда не бъде постигнато споразумение за излизане от блока, пише "Дейли телеграф".

Решението за трети парламентарен вот по сделката за Брекзит може да доведе до сериозен конституционен сблъсък с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, тъй като според парламентарните правила едно и също предложение не може да бъде гласувано в същата парламентарна сесия, след като веднъж вече е било отхвърлено. Ако Бъркоу реши да блокира третото гласуване по сделката за Брекзит, Мей няма да има друг избор освен да помоли ЕС за дългосрочно отлагане на Брекзит. Източници от Европейския съюз намекнаха, че при подобни обстоятелства ще бъде необходимо отлагане на излизането на Великобритания от ЕС с поне една година, отбелязва британското издание.

Това, което остава неясно сега, е колко дълго ще бъде отлагането на Брекзит, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Резултатът от вчерашното гласуване донесе облекчение на Тереза Мей, чийто контрол върху Брекзит се изпари през последните дни, като кулминацията бе откритото противопоставяне на част от министрите й при гласуването в сряда, с което бе отхвърлена възможността за Брекзит без сделка.

При сегашното положение Великобритания почти със сигурност няма да напусне Европейския съюз до две седмици, освен ако лидерите на ЕС не отхвърлят молбата й за отлагане на Брекзит и тя не излезе от блока без споразумение, пише в. "Вашингтон пост".

Часовникът трака все по-силно с всеки изминал ден. Мей приканва депутатите да направят трудния избор: да подкрепят отхвърленото й два пъти споразумение при третото гласуване по него следващата седмица или да се изправят пред опасността от отлагане на Брекзит за неопределен момент в бъдещето.

Този път всичко се случи, както желаеше британският премиер, пише френският вестник "Монд" за вчерашното гласуване в британския парламент. Текстът, реализиращ стратегията й депутатите да бъдат накарани да гласуват за постигнатата от нея сделка с ЕС на 27-те, получи широка подкрепа - не само от дисциплинирани консерватори, но и от поддръжници на по-умерения Брекзит, които разчитат да получат допълнително време, за да постигнат целите си.

Одобреното снощи предложение обаче създава за Мей ангажимента да договори с ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни, но при условие, че британският парламент одобри до 20 март постигнатото от нея споразумение с Брюксел, което до този момент той отхвърли два пъти.

Брекзит в руския печат

Мъгливо бъдеще очаква Брекзита", след като британският парламент реши да отложи излизането на кралството от ЕС, пише "Комерсант".

Правителството в Лондон разглежда варианти за отсрочка от два месеца до две години, но това трябва да бъде съгласувано с Евросъюза, който не е против отлагане на Брекзита, но иска аргументи. Доколкото Брюксел отказва да преразгледа сделката, вариантите за уреждане на кризата все още са излизане без сделка, доброволна оставка на премиера Тереза Мей или предсрочни парламентарни избори във Великобритания, пише вестникът.

И за Великобритания, и за ЕС "би било приемливо кратко удължаване с около седмица, за да приключи ратифицирането на споразумението, или пък по-продължително - с няколко месеца, за произвеждане на парламентарни избори или референдум", коментира пред изданието Саймън Ашъруд от мозъчния център "Обединеното кралство в променящия се ЕС" (UK in a Changing EU). Но проблемът е, че правителството не си поставя такива цели и "моли за отсрочване на излизането с надеждата нещата да се решат някак от само себе си", добавя експертът.

Камарата на общините протака развода, пише "Известия". Според независимия британски евродепутат Стивън Улф отлагането може да обезсмисли усилията от последните три години и Великобритания да остане задълго "затънала" в Евросъюза.

"Пътуванията на Тереза Мей до Брюксел за отстъпки през последните месеци бяха само имитация на диалог", смята той.

Мнението му споделят и някои северноирландски политици, за които темата Брекзит звучи по-болезнено, отколкото за другите британци. На карта е съдбата на границата между Северна Ирландия и република Ирландия. Според споразумението от Белфаст, наложило преди 20 години мир в този регион, тази граница трябва да е отворена. Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до възстановяване на граничния контрол и това води страната до безизходица, посочва всекидневникът.

"Съдейки по това, което става сега, те (британските министри) просто искат да спечелят време, за да се отърват от своите задължения" (според Белфасткото споразумение, бел. изд.), заявява пред "Известия" Мартина Андерсън, евродепутат от ирландското движение "Шин Фейн".

"Великобритания не бърза да скъса с ЕС", констатира в заглавие "Независимая газета".

В коридорите на британската власт се разиграват днес политически игри, коментира руският европеист Николай Топорнин. И всеки преследва единствено своите политически интереси. "Тереза Мей иска едно, опонентите й - политически босове сред консерваторите - искат друго, например да я свалят от премиерския пост, (лидерът на лейбъристите Джереми) Корбин иска нещо трето", казва той.

"Много е трудно да се говори за обмислена концепция, логична система за гласуване по толкова важни въпроси като Брекзита или за това каква е главната цел на всички тези перипетии", заключава експертът на "Независимая газета".