Папа Франциск отпътува за Източна Словакия, където планира да се срещне с местните роми в знак на приобщаване на най-социално дистанцираната малцинствена група в страната, предаде Асошиейтед Прес.

Посещението на папата в селището Lunik IX в Кошице е един от акцентите на четиридневното му поклонение в Унгария и Словакия. Това е първото му пътуване, откакто претърпя чревна операция през юли и бележи рестартирането на неговото глобално пътуване след почти двегодишна пауза заради коронавирус пандемията.

Lunik IX е най-голямото населено от роми място в Словакия. Състои се от 600 махали, където живеят най-бедните 20% от 400 000 роми в държавата. Повечето домакинства нямат течаща вода или канализационни системи, както и електричество.

Франциск започна деня, като отслужи литургия по византийски обред в Прешов, близо до Кошице, в знак на признание за вярващите в страната гръко-католици. По време на изпълнената с песнопения литургия на открито папата припомни преследването на християните по време на комунистическото управление.

"Тук си мисля за мъчениците, които в този народ свидетелстваха за любовта на Христос в смутни времена, когато всичко изискваше мълчание, прикриване без изповядване на вярата", каза папата. "Колко щедри хора пострадаха и умряха тук в Словакия за името на Христос!"

Снимка: БТА/AP

Организаторите очакваха около 40 000 души и много преди пристигането на Франциск те бяха изпълнили спортната арена на открито, докато хор пееше химни. Те аплодираха и възторжено размахваха жълто-белите знамена на Светия престол, докато Франциск се промъкна през мястото в папмобила си преди службата.

Снимка: БТА/AP

Ден по-рано папата говори пред еврейската общност в Братислава на площад, където навремето е имало синагога, разрушена по времето на комунизма, и за пореден път осъди всяка форма на антисемитизъм.

Снимка: БТА/AP

Три дни преди пристигането на Светия отец Братислава поднесе официални извинения за мрачното наследство от епохата на президента Йозеф Тисо - католически свещеник и президент на нацисткия сателит Словакия през 1939-45 г., който се съгласява да изпрати десетки хиляди евреи в германските лагери на смъртта.

Вижте всички снимки ТУК>>>