Папа Франциск отстрани от Ватикана бившия частен секретар на предшественика му папа Бенедикт Шестнадесети Георг Генсвайн, предадоха световните агенции.

Генсвайн подразни папата, като публикува мемоарна книга, озаглавена "Нищо друго освен истината: Моят живот редом до Бенедикт Шестнадесети", в която разказваше за вътрешните напрежения по времето, когато Франциск съжителстваше с Бенедикт Шестнайдесети във Ватикана, припомнят агенциите.

"На 28 февруари 2023 г. монсеньор Георг Генсвайн приключи мисията си на префект в понтификалния дом. Светият отец разпореди от 1 юли монсеньор Генсвайн да се прибере за момента в неговата епархия Фрайбург", се казва в съобщение на Светия престол.

Първоначално в пресата се бяха появили спекулации, че Генсвайн може да получи пост на посланик в чужбина.

Няколко дни след кончината на папа Бенедикт Шестнадесети в края на миналата година, 66-годишният Генсвайн разкритикува остро аржентинския папа, като заяви, че той е разбил сърцето на предшественика си, като е ограничил използването в църквата на литургията на латински език, на което пък консервативният германски папа държеше много.

А след публикуването на мемоарите си през януари Генсвайн беше извикан на разговор при закрити врата с Франциск.

Генсвайн, който беше личен секретар на Йозеф Рацингер (както е истинското име на папа Бенедикт Шестнадесети), от 2003 г. до 2022 г., заяви също така, че е изкупителна жертва и че е бил лишен от папа Франциск от каквато и да е роля в изпълнителната власт във Ватикана. Той се оплака, че му била оставена само титлата на префект на понтификалния дом, която обаче била напълно лишена от съдържание. Генсвайн каза, че е шокиран и потресен от това, че е бил отстранен по този начин от същинския ватикански живот.

Папа Франциск ще бъде изписан от "Джемели" на 16 юни

Папа Франциск ще бъде изписан от поликлиниката "Джемели", където е хоспитализиран повече от седмица за лапаротомия и пластична хирургия на коремната стена с протези, на 16 юни сутринта, съобщи "Ватикана". Това потвърждава медицинския персонал, следящ възстановяването на папата, който вече в бюлетина от 15 юни, публикуван от пресслужбата на Ватикана, съобщи, че се предвижда папата да бъде изписан през следващите дни в светлината на клиничния курс, който протича нормално и без усложнения".

Последната информация е потвърдена от медицинския екип и в днешното комюнике, в което се посочва, че "папа Франциск си е починал добре през нощта" и че "кръвните изследвания са нормални". Вчера вечерта папата "вечеря заедно с онези, които са му помагали от деня на хоспитализацията" и тази сутрин "в знак на благодарност той прие целия операционен екип, съставен от медицински персонал, медицински сестри, социални и здравни работници и помощници", които "координираха, извършиха и направиха възможна хирургическата операция" още от 6 юни, когато папата посети поликлиниката за бързи клинични прегледи.