Министерството на отбраната на Нидерландия съобщи за нов инцидент с натовски боен кораб в Черно море, предаде Ройтерс.

Според министерството руски изтребители са "тормозели" в продължение на 5 часа нидерландската фрегата „Евертсен“ с фалшиви атаки и заглушаване на комуникациите. Министърката на отбраната Анк Бейлевелд нарече действията на руските изтребители, въоръжени с ракети „въздух-земя" „безотговорни“.

Това е станало на 24 юни - ден след инцидента с британския ескадрен миноносец „Defender“ недалеч от Севастопол. Тогава Русия обяви, че неин самолет е пуснал бомби по курса на кораба, и обвини Великобритания, че е нарушила териториалните ѝ води край анексирания Крим.

От Лондон обясниха, че не са нарушили международното морско право. Днес от Нидерландия обвиниха Русия в незачитане на свободното корабоплаване. Командирът на фрегатата коментира, че корабът е бил в международни води и не е имало основания за агресивни действия.

Evertsen - фрегата за командни противовъздушни задачи - е част от британска бойна група около самолетоносач от клас "Кралица Елизабет". Тя патрулира в Черно море заедно с британския кораб Defender, който също попадна в опасен инцидент с руската армия и брегова охрана в същия район.