„Има причина да смятаме, че публикуваният днес доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), който потвърждава британските заключения, че Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с нервнопаралитично вещество, е част от операция на Великобритания за дискредитиране на Русия“, каза тя.

Захарова подчерта, че Русия няма да повярва на никакви изводи по случая, докато руски експерти не получат достъп до разследването. По-рано днес от Организацията за забрана на химическото оръжие обявиха ,че заключенията на нейните експерти, потвърдени от 4 различни лаборатории, са предоставени на Москва.

Захарова напомни, че никой не е видял нито бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, нито дъщеря му Юлия вече повече от месец след отравянето им. "Мина вече повече от месец, но досега никой не ги е видял. Няма никакви възможности да се влезе във връзка с тях нито за медиите, нито за руската страна, въпреки че Русия изпрати на британската страна ноти да й се даде тази възможност", каза говорителката на руската дипломация.

Отказът на Великобритания да издаде виза на племенницата на Сергей Скрипал Виктория се дължи на политически съображения, добави Захарова.