Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос хвърли вината за силната зависимост от руски газ върху бившия германски канцлер Ангела Меркел заради "специалните сделки" с Москва, съобщи POLITICO.

"Зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което се дължи до голяма степен на меркантилната политика, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел", каза Сорос в реч пред участниците в Световния икономически форум в Давос.

"Тя беше сключила специални сделки с Русия за доставка на газ и направи Китай най-големият пазар за износ на Германия", коментира той.

Милиардерът добави, че макар настоящият германски канцлер Олаф Шолц да е избран, за да продължи политиката на Меркел, той "изглежда винаги действа правилно в крайна сметка". Филантропът изброи и част от тези "правилни" действия: отхвърлянето на "Северен поток 2", увеличаването на разходите за отбрана и изпращане на оръжие в Украйна.

Сорос многократно похвали италианския премиер Марио Драги, който беше "по-смел, въпреки че зависимостта на Италия от газ е почти толкова висока, колкото тази на Германия".

След началото на четвъртия месец от руската инвазия в Украйна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази надежда споразумението за санкциониране на руския петрол да бъде сключено през идните дни. Членките на блока се опитват да наложат петролно ембарго от няколко седмици, но страни като Унгария, Словакия и Чехия засега блокират мярката.

Сорос, чиято фондация "Отворено общество" насърчава либералната демокрация, похвали фон дер Лайен за "силния европейски глас".

Американският милиардер предупреди в Давос, че руската инвазия в Украйна може да бъде началото на Третата световна война, в която нашата цивилизация може и да не оцелее, предадоха световните агенции.

"Най-добрият и единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим руския президент Владимир Путин възможно най-скоро", допълни Сорос.

Милиардерът допълни, че Путин, който казва, че неговата специална операция в Украйна върви по план и че ще постигне всички цели на Кремъл, сега смята, че инвазията е била грешка и се подготвя да преговаря за прекратяване на огъня.

"Но прекратяването на огъня e непостиживо, защото на Путин не може да се вярва. Колкото по-отслабен е Путин, толкова по-непредвидим става той", допълва Сорос.