Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз е запазил единството си и е победил, а американският милиардер Джордж Сорос е загубил, и е време европейците "най-накрая да го пратят у дома му в Америка", предава електронното издание About Hungary, цитирано от "Труд".

"Сорос лее крокодилски сълзи и макар че това няма да върне парите, които спекулантът е откраднал от милиони хора, семейства и фирми, това дава някакво скромно удовлетворение", заяви Орбан в отговор на скорошно становище на американския финансист, публикувано на уебсайта за коментари Project Syndicate. "Най-корумпираният човек и мрежа в света има основателни причини да бъде разочарован, защото Европа не се е предала и "грандиозният план на Сорос" е спрян от Европейския съвет", добави министър-председателят на Унгария.

Сега в центъра на вниманието са бюджетните ресурси, фондът за възстановяване и кой има достъп до какво и как, каза още той. Орбан заяви, че това, което всъщност е било заложено на срещата на върха на ЕС тази седмица в Брюксел, е кой ще управлява Европа в бъдеще. "Ще се управлява ли Европа от правителствата, избрани от гражданите на държавите-членки и техния съвет, или Сорос ще успее да изгради нова структура на властта?" - отбеляза премиерът. Решението на Европейския съвет тази седмица беше открито противопоставяне на "опита на Сорос да поеме властта", категоричен е Орбан.