Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че няма да участва в битката за лидерското място в Християндемократическия съюз (ХДС) и че сегашният й канцлерски мандат ще бъде последен за нея, предадоха световните агенции и БТА.

"Днес е време да бъде отворена нова страница", заяви Меркел след месеци на правителствени кризи и след слабия резултат на ХДС на регионалните избори в Хесен. Меркел посочи, че решението й да се откаже от лидерския пост на партията е нейният принос за това управляващата коалиция да се фокусира върху доброто управление на Германия. Не съм се родила канцлер, отбеляза Меркел.

 Тя каза, че иска да остане канцлер, но че това ще бъде последният й мандат, разкри по-рано анонимен източник от ХДС.

Попитана дали обявлението й да не се кандидатира за пети мандат като канцлер важи също за евентуални предсрочни избори преди 2021 година, самата Меркел заяви, че вече е изказала ясно позицията си по въпроса и не иска да участва в по-нататъшни спекулации.

Ангела Меркел управлява вече 13 години и никога досега не е имала толкова ниска подкрепа в допитванията, подчертаха наблюдатели. След края на мандата си тя няма да се кандидатира за депутат, нито ще работи в Брюксел, според източници от ХДС.

На местните избори в провинция Хесен ХДС събра едва 27% от гласовете на избирателите, губейки 11% в сравнение с предишни вотове.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер може да наследи Ангела Меркел на поста председател, а в бъдеще и канцлерския

Снимка: AP/БТА

Изборите за лидер на партията ще се състоят на конгреса на ХДС на 8 декември в Хамбург. За поста след освобождаването му ще се кандидатира генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, съобщи германският телевизионен канал NTV, цитиран от ТАСС. Крамп-Каренбауер се смята за близък съратник на Меркел и се смята за фаворит за поста председател на ХДС. Много наблюдатели я наричат "престолонаследница" на канцлера, намеквайки за възможното й бъдещо изкачване по кариерната стълба. Тя бе избрана за генерален секретар през февруари т.г. и бе издигната от самата Меркел. Друг кандидат за председателския пост е министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Меркел отказа да подкрепи която и да е от кандидатите за председателския пост в ХДС с мотива, че не иска да влияе върху избора на неин наследник.

Мнозинството германци вече отчетливо не искат широката коалиция. И затова изборите в Хесен съвсем логично се превърнаха в съдбовен момент за Меркел и нейното правителство. Хесен е провинцията - централно средище на банковия сектор и икономиката в Германия. Ако досегашният министър-председател на Хесен, който е приближен на канцлерката, беше изгубил изборите, срещу Меркел навярно щеше да избухне открит бунт. Но християндемократите все пак успяха да останат първа политическа сила в провинцията, макар че понесоха сериозни загуби, коментира Инес Пол в Дойче веле.

А десните националисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ) се настаниха и в последния местен парламент в страната, в който досега не бяха представени - именно в хесенския Ландтаг.