Ето осем от потенциалните кандидати:

Анегрет Крамп-Каренбауер

Снимка: AP/БТА

Фаворитката на Меркел: Анегрет Крамп-Каренбауер

Ако можеше сама да определи кой да я наследи, Меркел навярно би избрала Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката). Тя е генерален секретар на ХДС и се радва на високо одобрение. А в качеството си на министър-председател на провинция Саарланд вече е печелила и избори. Подобно на Меркел, Крамп-Каренбауер настоява за европейско решение по въпроса за миграцията, а националните демарши определя като заплаха за ЕС.

Вофганг Шойбле

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Надзирателят": Волфганг Шойбле

Председателят на парламента Волфганг Шойбле е депутатът с най-дълъг стаж в историята на Бундестага. И като такъв има авторитет във всички партии. Макар че е критично настроен към миграционната политика на Меркел, Шойбле я подкрепи в спора ѝ с ХСС. Участвал е в изработването на европейските договори, а заради твърдата си позиция спрямо Гърция си спечели прозвището "Надзирателят на Европа".

Урсула фон дер Лайен

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Недолюбваната: Урсула фон дер Лайен

Дълго време се смяташе, че Урсула фон дер Лайен е политикът с най-големи шансове да наследи Меркел. Но 59-годишната министърка на отбраната така и не успя да спечели достатъчно подкрепа и симпатии вътре в собствената си партия. Фон дер Лайен настоява за обща европейска армия и подкрепя идеята бежанци да постъпват на обучение в Бундесвера.

Юлия Кльокнер

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Компромисното решение: Юлия Кльокнер

Министърката на земеделието, отговаряща и за защитата на потребителите, успява умело да лавира между лагерите на привържениците и критиците на Меркел. Тази стратегия може да изстреля 45-годишната Юлия Кльокнер директно в канцлерството. На изборите в провинция Райнланд-Пфалц обаче сметките ѝ не излязоха. Кльокнер не зае ясна позиция по въпроса за бежанците - и загуби.

Йенс Шпан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Консервативният: Йенс Шпан

Напоследък министърът на здравеопазването Йенс Шпан се въздържа да критикува канцлерката Меркел. Въпреки това той минава за един от най-отявлените ѝ противници. 38-годишният Шпан се застъпва за консервативно обновление на партията, настоява Германия да приема по-малко бежанци и да въведе забрана на бурката, а освен това е против двойното гражданство и назначаването на европейски финансов министър.

Даниел Гюнтер

Надеждоносецът: Даниел Гюнтер

Министър-председателят на провинция Шлезвиг-Холщайн управлява коалиция, смятана от мнозина за конфигурацията на бъдещето: съюз между консерватори, либерали и Зелени. 45-годишният Даниел Гюнтер не само подкрепи Меркел в спора ѝ с ХСС за бежанците, но и настоява за миграционен закон, който да регламентира достъпа до германския трудов пазар и за кандидатите за убежище с отхвърлени молби.

Петер Алтмайер

Снимка: AP/БТА

Кукловодът: Петер Алтмайер

Министърът на икономиката и енергетиката е смятан за дясната ръка на Меркел. В кулминацията на бежанската криза Меркел обезвласти вътрешния министър Томас де Мезиер и назначи Алтмайер за главен координатор на политиката за бежанците. В търговския спор със САЩ 60-годишният Петер Алтмайер иска повече Европа и по-малко Тръмп. По неговите думи, "общността на ценностите е по-силна от отделни политици".

Армин Лашет

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Подценяваният: Армин Лашет

Засега името му се споменава рядко, но като министър-председател на най-многолюдната германска провинция (Северен Рейн-Вестфалия) 57-годишният Армин Лашет автоматично е смятан и за евентуален кандидат за канцлерския пост. Преди една година Лашет изненадващо спечели с ХДС изборите в Северен Рейн-Вестфалия. В бежанската политика той винаги е подкрепял курса на канцлерката Ангела Меркел.

Публикувано в DW