Последните резултати от местните избори в Хесен, Германия заплашват сериозно да променят политическите реалности в страната. Коалицията между управляващите партии е обречена и дните й са преброени, пише германският Die Zеit.

Двете най-големи немски политически партии губят подкрепа с всеки изминат ден. За тях става все по-трудно да играят обединяваща роля в силно фрагментираното общество, пише изданието.

Според анализа, Ангела Меркел изглежда "много уморена" и вече за всички е очевидно, че не може да продължава да води отслабващата "голяма коалиция" с ГСДП. Така че след изборите в Хесен обратното броене за канцлера изглежда вече започна.

Прогнозите са Меркел да отстъпи лидерската си позиция в ХДС още на партийния конгрес през декември 2018 година. Ако това не стане, съществува опасност да се разрази вътрешно-партийна буря, а това едва ли е нужно на Германия, продължава изданието.

Що се отнася до социалдемократите, вече е очевидно, че оставането им в управлението на страната им носи само негативи. Ако те не напуснат съюза с Меркел и нейния дясно-центристки блок, рискуват да бъдат изхвърлени от политическия живот на страната от избирателите, завършва Die Zеit.