Консервативната партия на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократическият съюз (ХДС) намалява подкрепата си сред избирателите в провинция Хесен с над 10 процентни пункта.

Все пак резултатът е много по-добър от прогнозите, които даваха социологическите агенции преди изборите.

На днешните регионални избори в Хесен тя получава 27 на сто от гласовете, сочат екзитполове, цитирани от ДПА.

Прогнозните резултати сочат, че 20 процента от гласовете получават Зелените, които в момента управляват в Хесен в коалиция с ХДС и значително са увеличили резултатите си в сравнение с предишните регионални избори през 2013 година.

Спадът в подкрепата за ХДС обаче означава, че двете партии няма да могат да съставят нова коалиция.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е спечелила 13 процента от гласовете според екзитполове, което й дава представителство и в последния от 16-те регионални парламента в Германия, в който тя все още не беше представена, отбелязва ДПА.

момент когато политическите й позиции вече и без това са отслабени, отбелязва АФП.

Това е вторият разочароващ регионален вот за лагера на консерваторите в Германия след изборите в Бавария преди две седмици, на които те изгубиха абсолютното си мнозинство, което имаха от десетилетия.

Заради създалата се ситуация има риск да се разпали дебатът в ХДС за бъдещето на Меркел, която изглежда губи популярност след 13 години на власт.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заплаши тази вечер да напусне крехката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, ако не получи в най-скоро време гаранции от нея. Това стана след тежките загуби на регионалните избори в Хесен, предаде АФП.

"Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо", заяви председателката на ГСДП Андреа Налес, имайки предвид нестихващите спорове, които подкопават коалицията най-вече по въпросите на миграционната политика.

Според нея ситуацията на постоянен конфликт в Берлин "в много голяма степен е допринесла" за загубите, които днес претърпя ГСДП на регионалните избори в Хесен с резултат под 20 процента и спад от над 10 процентни пункта спрямо предходния вот.

Налес поиска да бъде изработен точен "пътен лист", определящ мерките, които правителството трябва да вземе до септември 2019 година, за да се подобри всекидневието на населението.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) г-жа Анегрет Крамп-Каренбауер, която е от близкото обкръжение на Меркел, заяви тази вечер, че резултатът е "много болезнен", имайки предвид загубата на толкова гласове. В същото време обаче тя изрази задоволство от факта, че партията й е начело на регионалните избори в Хесен, отбеляза АФП. /РВ/ /РВ/