Тежки времена очакват германската политика заради липсата на яснота какво ще се случва след оттеглянето на канцлера Ангела Меркел от председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС). Ако Фридрих Мерц оглави Християндемократически съюз (ХДС) процесите в партията ще се задълбочат. Това коментира в интервю за Dir.bg политическия коментатор Симеон Василев по повод заявлението на Ангела Меркел, че няма да се кандидатира за лидер на ХДС. Според него само големите политици подават оставка. Василев направи политическа прогноза за бъдещето на Меркел и като канцлер и как тези събития ще повлияят и в ЕС.

- Ангела Меркел е заявила, че няма да се кандидатира за лидер на Християндемократически съюз (ХДС) през декември, но остава канцлер на Германия. Реакция дойде след изборите в Хесен. Продължава ли да губи ХДС своите позиции и ако Меркел се оттегли от поста, има ли ХДС по-добро бъдеще?

- Нормално бе да се очаква Ангела Меркел да подаде оставка от председателския пост на Християндемократичния съюз, на който тя е лидер от 18 години - от 2000 г. Естествено, че това е резултат от изборите, които се проведоха в определени лендери (федерални провинции), последните в Хесен от тази неделя. Не бих казал, че ХДС е загубил тези избори, но той има с 10% до 11% по-малко отколкото на предишните избори за Ландтаг в Хесен. А и всичко това, което се разигра в другата голяма провинция със сестринската партия Християнсоциалния съюз, нормално беше това да се очаква. Въпросът е, че подаването на оставка само от председателския пост на Християндемократическия съюз е рушене на една традиция в германската политика. При Хелмут Кол например, неговата сила като канцлер идваше от така наречената партийна база. Общо взето ще е революционен подход, ако се разделят двата поста председател на Християндемократическия съюз и канцлер на Федералната република. Във всеки случай германската политика я очакват сложни времена, защото не е много ясно какво ще се случи от началото на декември. Най-вероятно оставката на Ангела Меркел като лидер на ХДС ще бъде приета. Вътре в самия Християндемократически съюз има доста настроения против нея. Но това, което виждаме е, че се появява един друг интересен кандидат за поста председател на Християндемократическия съюз. Това е Фридрих Мерц, който бе един от големите противници на Ангела Меркел, но след това бе принуден от нея да напусне политиката. Ако той успее да заеме председателското място на ХДС очевидно процесите в тази консервативна партия ще се задълбочат.

- Каква е Вашата прогноза? Това сигнал ли е, че Меркел ще отстъпи и канцлерското място?

- Абсолютно всичко е възможно. Това зависи от настроенията в самата партия, но най-вече от Голямата коалиция със Социалдемократите. Защото Социалдемократическата партия е може би най-губещата през последните избори и най-инкасиращата негативи в така наречената Голяма коалиция. Напълно възможно е тя вече да поставя съвършено нови условия за съществуването на Голямата коалиция. Не е за изключване и мандатът на Голямата коалиция да бъде прекратен. А ако той бъде прекратен, това означава, че и канцлерското време на Ангела Меркел е изтекло. Но така е в политиката. Във всеки случай оставка подават само големите политици.

- Тази оставка от партийния й пост ще повлияе ли и на отношенията Германия - ЕС?

- Страните членки в ЕС естествено, че си преливат политическо съдържание. Това, което се случва в една страна, неминуемо има влияние върху съседната, върху другите страни - членки. Всъщност това е на равнище партийна Европа там, където става разделението по партии. Въпросът е, че това се случва няколко месеца преди европейските избори и един трус в една от най-големите консервативни партии, член на Европейската народна партия, неминуемо ще има някакво влияние. Във всеки случай германската политика е пред едно от най-големите си изпитания от 18 години насам след всичките мандати на Ангела Меркел. Защото първо Християндемократическия съюз ще се опита да намери така нареченото обновление, което означава промяна. Искам да подчертая, че съдбата на Ангела Меркел като канцлер зависи много повече от състоянието на Голямата коалиция отколкото от самата й партия или поне не в този момент.