Оцелели и семейства на жертви на атаката през 2015 г. в концертната зала "Батаклан" в Париж подадоха днес жалба, за да разберат защо на разположени близо до мястото на нападението войници не им е било наредено да се намесят, когато бойци на "Ислямска държава" щурмуваха залата, предаде Асошиейтед прес.

Адвокат Самия Мактуф заяви пред Асошиейтед прес, че жалбата няма за цел войниците да бъдат наказани, а да се разкрие кой от френското правителство е бил отговорен за техните действия. Парижката прокуратура ще разгледа жалбата и ще реши дали да започне цялостно разследване.

Представляващата пострадалите Мактуф заяви, че на осем стоящи близо до зала "Батаклан" войници им е било наредено да не използват оръжията си и дори да не оказват първа помощ на многото простреляни при атаката.

Френските министерства на отбраната и на вътрешните работи не коментираха жалбата. След атаката от 2015 г. френското правителство изясни правилата за намеса на военни при подобни ситуации.

Войниците са били от операция "Сантинел", отряд, създаден за опазване на вътрешната сигурност.

При нападенията на "Ислямска държава" срещу зала "Батаклан" и други обекти в Париж на 13 ноември 2015 г. загинаха 130 души, а стотици бяха ранени.